Lefelé módosította az euróövezet első negyedéves gazdasági növekedési adatait az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) második becslésében.

A pénteken kiadott jelentés szerint az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) szezonális kiigazítással számolva 0,5 százalékkal növekedett január-márciusban az előző három hónaphoz képest, míg a tavalyi év azonos időszakához képest 1,5 százalékkal gyarapodott.
    
Az április 29-én közölt első becslésben még 0,6 százalékos, illetve 1,6 százalékos növekedés szerepelt, és elemzők arra számítottak, hogy a felülvizsgálat során nem változnak az adatok.
    
Az Európai Unió egészében, negyedéves összevetésben, 0,5 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 1,7 százalékkal bővült a gazdaság az idei első negyedévben mindkét becslés szerint.
    
A negyedéves GDP-növekedés az euróövezetben 0,3 százalék volt 2015 negyedik negyedévében, az Európai Unióban pedig 0,4 százalék, míg az euróövezeti éves GDP-növekedés 1,6 százalék, az uniós pedig 1,8 százalék volt. 
    
Az Egyesült Államokban 0,1 százalékkal növekedett a gazdaság január-márciusban az előző negyedévhez képest, míg éves összehasonlításban 1,9 százalékkal. A tavalyi utolsó negyedévben az előző három hónaphoz képest 0,3 százalékkal, éves bázison pedig 2,0 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság.
    
Az Eurostat friss adatsorában a 28 uniós tagállamból nyolcé – Csehország, Dánia, Írország, Horvátország, Luxembourg, Málta, Szlovénia és Svédország – még nem szerepel. 
    
A rendelkezésre álló adatok közül szezonális kiigazítással negyedéves összevetésben Szlovákia gazdasága bővült a legnagyobb ütemben, 1,7 százalékkal, majd Románia (1,6 százalék) és Ciprus (0,9 százalék) következik. A legnagyobb gazdaságok közül a német 0,7, a francia 0,5, az olasz 0,3, a spanyol 0,8, a brit pedig 0,4 százalékkal növekedett. Visszaesést mértek négy országban, a legnagyobb, 0,8 százalékosat Magyarországon, majd Görögországban (-0,4 százalék), valamint Lettországban és Lengyelországban (egyaránt – 0,1 százalék).
    
A húsz uniós tagállamból éves összehasonlításban csak Görögországban csökkent a GDP, 1,3 százalékkal. A legnagyobb ütemben Románia (4,2 százalék) és Szlovákia (3,6 százalék) gazdasága bővült, Spanyolország a harmadik 3,4 százalékkal. Németország gazdasága 1,6 százalékkal, Franciaországé 1,3 százalékkal, Olaszországé 1,0 százalékkal, Nagy-Britanniáé pedig 2,1 százalékkal növekedett. Az Eurostat adatai szerint a legszerényebb mértékben, 0,5 százalékkal a magyar gazdaság bővült, majd Portugália következik 0,8 százalékkal és Finnország 0,9 százalékkal.

(MTI)