Ne kapjanak családi pótlékot, akiknek milliós fizetésük van, és nem szorulnak rá – ezt az elvet érvényesítené a kormány akár jövő áprilistól, de legkésőbb júniustól – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Nagy Anna kormányszóvivő. A kabinet a megmaradó pénzből inkább az ápolási díjat emelné. „A családi pótlék esetében is érvényesülnie kell a társadalmi igazságosságnak. Amíg ápolási díjra huszonezer forintot kapnak azok, akik napi 24 órában ápolnak nagyon beteg embereket, addig vannak olyan családok, ahol a családi pótlék szinte meg sem érződik” – magyarázta.

A családi pótlék most egy átlagos négytagú családban gyermekenként 13.300 forint. Hogy pontosan mekkora fizetés után nem jár majd ez a juttatás, még nem tudni. Végleges döntés még nem született – mondta a kormányszóvivő megjegyezve, „milliós fizetésekről van szó„.

Bár a magasabb jövedelmű családok elesnek majd a családi pótléktól, pénzügyi helyzetüket nagyban segíti majd az új adórendszer – tette hozzá Nagy Anna. Mint mondta, egy másfél millió forintot kereső család például sokkal kevesebbet veszít majd a családi pótlékon, mint amennyit az új adózással nyer.

(MR1-Kossuth)