Palkovics László technológiai és ipari miniszter (b3), Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (j3), Kovács Tamás, a Szabadics Építőipari Zrt elnöke (j1), Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatója (j2), Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a ZalaZone Járműipari Tesztpálya miniszteri biztosa (b2) és Balaicz Zoltán polgármester (b) a ZalaZONE Ipari Park Zrt. új irodaépületének átadóján Zalaegerszegen 2022. szeptember 16-án. MTI/Máthé Zoltán
Hirdetés

Azt írták, a magyar védelmi ipari stratégia alapvetései, hogy a high-tech szektor legalább 500 milliárdos éves forgalmat érjen el és jelentős innovációs képességgel rendelkezzen 2030-ban. Ennek a törekvésnek a valóra váltását szolgálja az iparág meghatározó európai nagyvállalatával megkezdett széles körű együttműködés is – írták.

Hozzátették: a Rheinmetall és a magyar állam közös beruházásában gyártó, tesztelő és fejlesztő bázis létesül Zalaegerszegen. A Lynx harckocsik gyártása 2023 elejével megkezdődhet, addigra a kapcsolódó off-road tesztkörnyezet minden eleme rendelkezésre áll majd a ZalaZONE területén.

Közölték azt is, a kormány Európa legnagyobb, a világ egyik legkorszerűbb járműipari tesztpályáját hozta létre Zalaegerszegen. A létesítmény környezetében folyamatosan bővülő ipari és innovációs ökoszisztéma épül ki élénk nemzetközi érdeklődést kiváltva, egyre gyarapodó védelmi ipari kapacitásokkal.

Idézték Palkovics Lászlót, aki a találkozó kapcsán kifejtette: „az uniós tagállamoknak az ukrajnai háború védelmi kihívásaira is megfelelő válaszokat kell találniuk. A magyar kormány a rezsicsökkentés fenntartásával, az ellátásbiztonság garantálásával, benzinárstoppal és tűzifaprogrammal védi a családokat, de emellett minden eddiginél nagyobb erőforrást fordít a védelmi ipar megerősítésére”.

Korábban írtuk