Bemutatták a Balaton-parti boros és gasztronómiai kínálatot felvonultató Balatoni vadásznapló című turisztikai filmet. A hangulatos képsorok egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy a magyar tenger ma már minden évszakban kiváló úti cél lehet, mivel számos minőségi vendéglátóhely kínálja szolgáltatásait az őszi-téli hónapokban is. – Törölnünk kell a szezon szót a szótárunkból, érjük el, hogy a Balaton egész évben működjön – mondta a Balatoni vadásznapló című film bemutatóján Laposa Bence, a Balatoni KÖR elnöke. A szervezet a tó körüli borászatok és vendéglátóhelyek egyik legmarkánsabb érdek-képviseleti egyesülete, célja pedig a Balaton turisztikai fejlesztéséhez elengedhetetlen minőségi bor- és gasztronómiai kínálat kialakítása és erősítése. 

– A magyar tenger északi partját sokan hasonlítják Toszkánához, de míg oda szinte az év minden szakában szívesen látogatnak el a turisták, a Balaton leginkább nyári úti cél – mutatott rá Laposa Bence. A balatoni turizmus egyik legnagyobb problémája ma még a szezonalitás, emiatt ugyanis a legtöbb vendéglátóhely rövid szezonnal tervez, sokan gyorsan akarnak hasznot szerezni, ami legtöbbször a minőség rovására megy. 

Ezt a szemléletet kívánja megváltoztatni a Balatoni KÖR, amelyhez mára harmincöt borász és gasztronómiai vállalkozás csatlakozott – vállalták, hogy minden évszakban minőségi kínálatot nyújtanak, amellyel méltó versenytársai lehetnek akár a legfontosabb európai turisztikai régióknak is. 

A turisztikai film megjelenését a Kóstolom nevű borturisztikai kezdeményezéssel együtt támogatták, amely egy őszi kerékpártúrán keresztül mutatja be a Balaton körüli táj szépségeit, egyúttal a legjelentősebb borászokat és vendéglátó-helytulajdonosokat – azaz balatoni nagyvadakat –, innen ered a film címe is. 

– A Kóstolom két évvel ezelőtt indult, elsőként egy rendhagyó mobilalkalmazással, amelynek célja a hazai borturizmus fellendítése. Mára komplex turisztikai kommunikációs szolgáltatást nyújtunk, többek között hírportált üzemeltetünk és rendezvényeket is szervezünk. A Balatoni vadásznapló ötlete a Balatoni KÖR-rel közösen fogalmazódott meg bennünk – mondta Pintér Zsolt, a Kóstolom tulajdonos-ügyvezetője. 

– Elsősorban az egész évben nyitva tartó helyeknek biztosítunk egyfajta színpadot, bemutatva, hogy a Balaton sajátos íze, zamata már megjelent. Ha ezt a programot sikerül végigvinni, akkor olyan gasztronómiai régió jön létre, ahová az év tizenkét hónapjában bármikor érdemes ellátogatni – fűzte hozzá Laposa Bence, aki maga is egy badacsonyi borászat tulajdonosa. 

A számok is azt mutatják, hogy lesz kereslet a minőségi szolgáltatásokra: tavaly megközelítette az 5,8 milliót a balatoni régióban a vendégéjszakák száma, idén pedig akár további két számjegyű növekedés is várható a szakértők szerint, és ez nem csupán a nyaralóknak köszönhető. Szeptemberben a 2017-es adatokhoz képest tíz százalékkal több kikapcsolódni vágyó választotta a reneszánszát élő magyar tengert, a kellemes őszi időjárás pedig továbbra is kedvez az idelátogató turistáknak, így további kiváló eredményekre lehet számítani.