A szaktárca ismerteti: az egyeztetés során a felek áttekintették az aktuális gazdasági és gazdaságpolitikai folyamatok mellett a török-magyar ipari és kereskedelmi kapcsolatokban rejlő jövőbeli fejlesztési lehetőségeket.

Hirdetés

A megbeszélésen hangsúlyozták a gazdasági kapcsolatok fontosságát és az ipari és kereskedelmi együttműködések jelentőségét.

A gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, hogy ilyen nehézségek sújtotta időkben törekedni kell a partnerségre, a tiszteletteljes, józan együttműködések kialakítására. Magyarország arra törekszik, hogy a keleti és nyugati tőke és technológia találkozási pontja legyen.

A közlemény szerint a felek kölcsönösen elhivatottak a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése és diverzifikálása iránt, kiemelt figyelmet fordítva többek között a kölcsönös befektetésösztönzésre, az építőipari szektorra, a harmadik országokban történő együttműködésre, a zöld átállásra.

A GFM ismerteti: a török-magyar kapcsolatok erősségét jelzi, hogy Törökország 2022-ben Magyarország 21. kereskedelmi partnere volt, a két ország közötti áruforgalom 3,5 milliárd dollárt tett ki. 2022-ben Magyarország 3 legfőbb exporttermékét a közúti járművek (a teljes kivitelünk 25 százaléka), a villamos gépek, készülékek és műszerek, valamint ezek villamos alkatrészei adták.

Hazánkban közel 100 török cég közel kétezer munkavállalót foglalkoztat, a jövőben újabb több száz további munkahely jöhet létre a török befektetéseknek köszönhetően.

A miniszterek megállapították, hogy a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködést mélyíteni és szélesíteni szükséges, elsősorban az energetika, a logisztika, a gyógyszeripar, az építőipar, a mezőgazdaság és élelmiszeripar területein, ezért az egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Korábban írtuk