A platform nyílt érdekegyeztető és érdekérvényesítő fórum, amely a térség gazdaságfejlesztési koncepciójának kialakítására, valamint az érintett szervezetek fejlesztési stratégiáinak összehangolására jött létre. A megállapodást tartalmazó kontraktust 7 intézmény és vállalat írta alá. A platform képviselői, kiegészülve a régió gazdaságát meghatározó és befolyásoló nagyvállalatokkal, szakértőkkel és az illetékes államtitkárokkal, nyílt érdek- és stratégiai egyeztetést kezdeményeznek a 2011. február 3-4-.én megrendezésre kerülő DANUWIN 2011 konferencia keretében.

A 2011. február 3-4-én megrendezésre kerülő DANUWIN 2011. konferencia sajtótájékoztatóján a Dunaújvárosi Főiskola könyvtártermében a Platform képviselői – kiegészülve a régió gazdaságát meghatározó és befolyásoló vállalatok képviselőivel és kormányzati szakértőkkel – elmondták, hogy a Platform céljainak mindennapi gyakorlattá tétele érdekében szervezik meg a DANUWIN 2011. konferenciasorozatot, és az ott elhangzó gondolatokból az ország döntéshozatali szerveinek benyújtható stratégiai terv készül.

„A térség legnagyobb foglalkoztatóit tömörítő új szerveződés a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK) kezdeményezésére jött létre 2010 decemberében. Az aláírók között van Dunaújváros önkormányzata mellett a Dunaújvárosi Főiskola, az ISD Dunaferr Zrt., a Hankook Tire Magyarország Kft., a Hamburger Hungária Kft., valamint a Ferrobeton Zrt.”– jelentette be Králik Gyula, az önszerveződő Platform katalizátor szerepét betöltő DKIK elnöke a DANUWIN 2011 integrált térségi gazdaságfejlesztési és innovációs konferencia sajtótájékoztatóján.

És miért éppen Dunaújváros? – kérdezték többen a jelenlévők közül. „Az ország közepén vagyunk, a Duna mentén, az M6-os autópálya már elkészült, és a közeljövőben az M8-as út is meg fog épülni. Nem csak földrajzilag, közlekedési szempontból is az ország közepévé válunk. Mindemellett a Duna-stratégia részeként pólusváros szerepünket megőrizzük, és további fejlesztési programok kapcsolódnak térségünkhöz.”- válaszolta Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere.

A kétnapos konferencián a platformtagokat első számú vezetőik képviselik előadásaikkal: Cserna Gábor Dunaújváros polgármestere, Králik Gyula a helyi kamara elnöke mellett dr. Bognár László, a Dunaújvárosi Főiskola rektora, Valeriy Naumenko, az ISD Dunaferr vezérigazgatója, Bencs Attila, a Hamburger Hungária ügyvezető igazgatója és Juhász Péter, a Ferrobeton vezérigazgatója. Dale A. Martin a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója a Dunaújvárosi Főiskola stratégiai partnereként nyilatkozott a Platform gazdaságfejlesztő tevékenységét illetően.

A konferenciát Dr. Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Salamin Géza, a VÁTI Kft. Nemzetközi, Területpolitikai és Urbanisztikai Iroda vezetőjének előadásai nyitották meg. A szakmai egyeztetésen előadást tartanak, többek közt Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Martin Dale, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, Süli János, a Paksi Atomerőmű vezérigazgató-helyettese is.

A platform célkitűzései igazodnak a január 15-én hatályba lépett Új Széchenyi Terv legfőbb stratégiai céljaihoz. A szerveződés tagjainak legfőbb elvárása hogy az eddiginél hatékonyabban, átgondoltabban és koordináltabban valósuljanak meg a térségi gazdaságfejlesztési törekvések. A megállapodás résztvevői közös szerepet vállalnak a térség gazdasági és társadalmi igényfelmérésének elkészítésében, a fejlesztési koncepciók és stratégiák kidolgozásában, összehangolásában, különös tekintettel a gazdaság-, a terület-, az oktatás-, és az innovációfejlesztés területén. A szerveződés nyitott a térség kis- és középvállalkozásai, önkormányzatai, valamint szakmai és civil szervezetei előtt is.