A Századvég közgazdásza szerint stabilról pozitívra változtathatja a Moody’s a magyar adósosztályzat kilátását a pénteki vizsgálat során, de vannak olyan tényezők, amelyek óvatosságra késztethetik a hitelminősítőt.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Regős Gábor az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában azt mondta, a felminősítés mellett szól, hogy a GDP-arányos államadósság csökkenő pályán van, a devizaarányt sikerült csökkenteni, a költségvetés helyzete viszonylag stabil, valamint hogy a gazdasági növekedés az első negyedévben kedvező volt.
    
Óvatosságra késztetheti viszont a hitelminősítőt az olasz és török bizonytalanság miatt kialakult pénzpiaci turbulencia – amely a magyar gazdaságra is kihat – az uniós források jövője és a Brüsszel által kifogásolt strukturális hiány – vélekedett.
    
Kitért arra is, a hitelminősítők jól meghatározott szempontok – például GDP-arányos államadósság, devizaarány – és kevésbé szabadabb ítélkezést megengedő szempontok alapján határozzák meg az adósosztályzatot.
    
Hozzátette, az adósosztályzat kilátásának javítása kétség kívül örömet szerezne, de nem okozna eget rengető változásokat a piacon – fogalmazott a közgazdász.