Úri huncutság, bosszú folyik Magyarországgal szemben a nemzetközi piacok részéről, mert nemzeti érdekű gazdaságpolitikát folytat – erről Boros Imre közgazdász beszélt az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy a Standard & Poor’s hitelminősítő pénteken nem változtatott Magyarország besorolásán.

Hozzátette, ha az ország befektetésre ajánlott kategóriába került volna, új befektetői kör kezdene magyar papírokat vásárolni, ami jó pár tízmilliárd forinttal csökkentené az állam és a vállalatok finanszírozási terheit.

Kitért arra, hogy Magyarország mind a három hitelminősítőnél még bóvli, befektetésre nem ajánlott kategóriában van. Mint mondta, nagyon érdekes volt, hogy 2008-2009 fordulóján a hitelminősítők „meg sem rezdültek”, amikor a Nemzetközi Valutaalaphoz kellett fordulni hitelért. Úgy vélte, ezzel igazolódik, hogy a hitelminősítők pénzhatalmi funkciókat töltenek be ahelyett, hogy valósan irányítanák a befektetőket.

A közgazdász szerint a hitelminősítőknek egy valós érvük volt, az, hogy még nem elég erős a gazdasági növekedési potenciál Magyarországon. A lakásépítési program intézkedéscsomagja ennek javítását célozza, hiszen 12-15 ezerrel több lakás építése egy százalékkal tudja növelni a GDP-t, ami be is fog következni, részben a csok, részben az újabb intézkedések miatt – mondta.

MTI