Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Az egekbe szökő gázárak elől menekülő európai vállalatok, amelyek acélt, műtrágyát és a gazdasági tevékenységhez elengedhetetlen, egyéb alapanyagokat gyártják, a stabilabb energiaáraknak és a komoly állami támogatásoknak köszönhetően az Egyesült Államokba helyezik át tevékenységüket – áll az írásban.

Mivel az energiaárak őrült ingadozása és az ellátási láncokban tapasztalható, állandósult problémák egyes szakértők szerint azzal fenyegetik Európát, hogy megkezdődhet a dezindusztrializáció új korszaka, az amerikai kormány számos ösztönzőt vezetett be a termelés és a zöld energia támogatására. Az elemzésben kiemelik: mindez egy olyan versenyhelyzetet eredményezett, amely a cégvezetők szerint egyre inkább az Egyesült Államok előnyére változik, különösen a vegyipari termékek, akkumulátorok és más, energiaigényes eszközök előállítására irányuló projektekre összpontosító cégek számára.

„Teljességben érthető, ha [az ilyesfajta termelést] most áthelyezik Egyesült Államokba” – nyilatkozta Ahmed El-Hoshy, az amszterdami székhelyű OCI NV vegyipari vállalat vezérigazgatója, aki nemrég jelentette be egy texasi ammóniaüzem bővítését.

Az amerikai gazdaság rekordszintű inflációval, az ellátási láncot érintő problémákkal és a recessziótól való félelemmel kénytelen szembenézni, ám elemzők szerint viszonylag erősen került ki a világjárványból, miközben Kínában továbbra is lezárások vannak érvényben, Európát pedig a háború destabilizálja. Az amerikai kormány infrastrukturális, mikrochipekre és zöld energiaprojektekre fordított kiadásai növelték az Egyesült Államok gazdasági vonzerejét – állítja a The Wall Street Journal.

A Pandora A/S dán ékszergyártó vállalat és a Volkswagen AG német autógyártó az év elején jelentett be amerikai expanziót. A múlt héten a The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Tesla Inc. egyelőre jegeli az akkumulátorcellák németországi gyártására vonatkozó terveit, mivel szeretné igénybe venni a Biden elnök által augusztusban aláírt inflációcsökkentő törvény által biztosított adókedvezményeket.

Elemzők és befektetők szerint Európa továbbra is vonzó piac a csúcstechnológiás termelés számára, és képzett ipari munkaerővel rendelkezik. A világjárvány miatt felhalmozódott kereslet miatt sok cég, amely az elmúlt hónapokban robbanásszerűen megemelkedett energiaárakat érzékelhetett, azokat egyszerűen továbbhárította az ügyfelekre. A kérdés az, hogy a magasabb földgázárak meddig tartanak majd.

Egyes közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy a Kanadától az Egyesült Államokon át Katarig található földgáztermelők középtávon nehezen tudják majd teljes mértékben helyettesíteni Oroszországot, mint Európa elsődleges beszállítóját. Ha ez így van, akkor a kontinensnek – legalábbis a földgáz esetében – akár 2024-ig is kifejezetten magas árakkal kell számolnia, ami azzal fenyeget, hogy az európai feldolgozóipart érő károk tartósan fennmaradnak.

(forrás)

Korábban írtuk