A Pro Libertate Alapítvány előző években azért nem kapta meg a területfoglalási engedélyt a fővárostól, mert a Hősök terét előzőleg más rendezvény céljára lefoglalták. Ezen okulva idén már januárban adták be kérelmüket, hiszen a csata idejéhez igazodva, július 3–7-ig birtokba vehetik a teret, ahol éjjel-nappal megemlékezések, koszorúzások, gyertyagyújtások, fohászkodások és virrasztások követik egymást.

K. Horváth András belsőépítész, az alapítvány elnökének elmondása szerint kevésbé volt sikeres az a próbálkozásuk, amellyel Erdő Péter bíboros prímás, Esztergom-Budapest érsekét keresték meg, aki hónapokig nem válaszolt januárban átvett levelükre és hivatala csak júniusban tudatta telefonon, hogy az adott időpontban a bíboros éppen nem tartózkodik Magyarországon.

Ezt követően az ország eddigi köztársasági elnökeit is megkeresték, hogy vállaljanak védnökséget a megemlékezés fölött. A korábbiak azzal a feltétellel vállalták, ha ezt a jelenleg hivatalban lévő Sólyom László is megteszi, tőle azonban nemleges választ kaptak.

Fodor Lajos, ny. vezérezredes, a Magyar Honvédség egykori parancsnoka, vk. főnöke, nagykövet viszont vállalta a védnökséget.

A megemlékezés 3-án 14 órakor koszorúzással és keresztvitellel veszi kezdetét a Hősök terén és háromnyelvű tábla mutatja a külföldi turistáknak, hogy milyen megemlékezés történik. 4-én 9 órakor a komáromi önkormányzat dísztermében az Alapítvány Komárom Városát a Stephanus Rex aranydiplomával tünteti ki, amit a király eredeti pénze alapján 70 példányban verettek és mindig a magyarság érdekében munkálkodóknak adományoznak.

Ezt követően nyújt történelmi áttekintést dr. Zachár József történész professzor, dr. Csihák György történész professzor, a Zürichi Társaság elnöke, Poór Miklós mérnök-kutató, valamint Bérczi Szaniszló csillagász-fizikus, a földtudományok kandidátusa, aki az Eurázsia műveltség keresztmetszetét mutatja be a pozsonyi csata évszázadában.

Július 7-én, 18 órakor a Hősök terén Árpád szobra előtt, a hadi diadal történelmi napján K. Horváth András köszöntője után Sajgó Mihály professzor emeritus, az MTA professzorának bevezetője, majd Tőkéczki László történész, tanszékvezető előadása következik és zárja az ötnapos rendezvénysorozatot.

Az Alapítvány elnöke reméli, hogy az idei megemlékezés előbb-utóbb a Diadal napjaként bekerül a történelmi könyvekbe és a hazai ünnepek közé, amit már hivatalosan is kértek az országgyűlés elnökétől.

Szakács Gábor