Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, illusztráció

A Fonó Budai Zeneház a 4. helyre került a világzenei expo, a Womex szerdán közzétett aktuális listáján, amelyen a húsz legjobb kiadó szerepel.

A Fonó több száz kiadó közül egyetlen kelet-közép európaiként került ebbe a pozícióba – közölte a Fonó csütörtökön az MTI-vel.

A Womex Top Label elismeréseket minden évben a világzenei toplista eredményei alapján állítják össze és jelentik be a világzenei vásár előtt.

A Fonó Lajkó Félix Most jöttem, a Buda Folk Band Saját gyűjtés és a Cimbaliband Moldva című tavalyi lemeze, valamint az idén kiemelkedően szereplő Herczku Ágnes Live at Womex című, valamint a Zűrös Banda első albumának köszönhetően került a rangos helyre.

Mint írták, a Fonó nemcsak Magyarországról, hanem a régióból egyetlen kiadóként negyedik éve szerepel a legjobb kiadók között, amelyek között először a 20., majd a 12., az előző évben pedig a 13. helyre sorolták, idén pedig először található az élmezőnyben.

A World Music Charts Europe világzenei toplistáját 25 ország 48 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján teszik közzé minden hónapban, ezek alapján a Womex minden évben a világzenei vásár előtt választja ki a 20 legjelentősebb kiadót.

Az első helyezettnek az azévi Womexen díjat adnak át, idén – akárcsak tavaly – a német Glitterbeat Records veheti át a listaelsőnek járó elismerést. A második helyen a brit Real World Records, a harmadikon a szintén brit ARC Music végzett. A lista elérhető a http://www.womex.com/programme/womex_awards/top_20_2016 oldalon.

MTI