A Gyilkos-tó legendája az erdélyi mondavilág egyik legszebb, legérdekesebb története. Fazekas Eszter és Molnár Miklós szerelmét a fiú katonasora és a Zsivány vezér ármánykodása árnyékolja be. Végül az elrabolt leány a hegyekhez fordul segítségért, amelyek szinte emberi alakot öltve megmentik Esztert. Vihar közepette leomlanak maguk alá temetve a lányt, a zsiványt, és elzárják a környék folyóvizeit, amelyekből tó keletkezik. A tó pedig megfojtja a füveket, a fákat és megmarad a történelem viharaiban 172 éves örökségnek, mint európai ritkaságnak is számító földcsuszamlással keletkezett gát-tó.

A történet a székelyek kapcsolatát, sorsát mutatja be a magyar hazával. A magyarok 895-ös honfoglalásukkor – a kora középkori krónikások és a régészeti felfedezések szerint – a Kárpát-medencében már találtak egy magyar nyelvet beszélő népet. Ők voltak a székelyek, akik ma Erdély keleti részén élnek. A honfoglaláskor ismét egymásra találó magyarokat Eszter és Miklós szerelme jelképezi, majd táncával egy nemzetté kovácsolja. A nemzetet érő megpróbáltatások viharát, az elszakadást, a vágyakozást, az egymásban való megélést a két főhős is átéli. Vajon mi lesz a megpróbáltatások után? A vihar tovább szakítja Eszter és Miklós szerelmét? Nem. Mert ez a szerelem örök, és lelkeik odaát a Mennyországban örökre egyesülve boldogan élnek tovább.

Mert mindannyian ismerjük a Székely himnusz sorait:

„Hiába zúgsz már gyűlöletnek árja,

Megáll a szikla, nem porlik tovább,

Imánk az Istent újra megtalálja,

Köszöntsd ma népem, üdvöd hajnalát!”

Fazekas Eszter történetének zenéje a magyar népzene és a klasszikus zene ötvözéséből készült. Célja: megismertetni a hallgatósággal a Gyergyói népzenét, a Székelyföld táncait. Az ismert népdalok úgy vannak beleépítve a zenei közegbe, hogy a közönség is bele tudjon kapcsolódni az éneklésbe. A kevésbé ismert dallamokat a zenekar és a szereplők mutatják be a dráma részeként

A koprodukciós ősbemutató résztvevői az Erdélyi részről a Hóvirág, Topánka Néptáncegyüttesek és zenekaruk Gyergyószentmiklósról. Magyarországról a Salve Regina Kórus a Festetics György Zeneiskola zenekara Keszthelyről, a Magnificat kórus Balatonedericsről , Gyöngyös Népdalkör Cserszegtomajról!

A közel 100 szereplős ősbemutatóra szeretettel várnak minden jó érzésű magyar embert.

A belépés az előadásokra díjtalan, de adományaikat a rendezvény javára köszönettel fogadják!

További információk rövidesen a www.gyilkostolegenda.hu lapon.