Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (középen) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kiemelt eseményeként tartott gyertyás körmeneten 2021. szeptember 11-én.
Hirdetés

Piero Marini úgy fogalmazott: „mindnyájan eljöttünk ide, az oltár köré, különböző kultúráinkkal és hagyományainkkal” (.), hogy megújítsuk a hit és a testvéri közösség egyszerű és erős gesztusát. Ma valósággá lesz a „nyitott kapu egyházának álma”, amelyről Ferenc pápa az Evangelii Gaudium kezdetű apostoli buzdításában írt.

A hívek, miután magukhoz vették az „élet kenyerét”, visszatérnek otthonaikba, iskoláikba, hivatalaikba, hogy másokat gyógyítsanak, felemeljenek és segítsenek, a béke szavaival és a kiengesztelődés tetteivel forduljanak embertársaikhoz – mondta.

Isten szent lelke „ma ismét bátorságot csepegtet belénk, hogy Jézus módjára odaálljunk a világ elé”. Ő megmutatta az utolsó vacsorán, hogy „nem uralkodnunk kell, hanem szolgálnunk, nem a világ nagyjaihoz tartozunk, hanem az Isten országa kicsiny fiaihoz, nem vagyunk a dolgok urai, csak zarándokok” – hangoztatta Piero Marini.

Az üdvösség, amely az eucharisztiából fakad, ezáltal „eucharisztikus kultúrává” válik, amely képes arra indítani a jóakaratú férfiakat és nőket, hogy lépjenek oda a szegényekhez, dolgozzanak a békéért, őrizzék és gondozzák a teremtett világot, legyenek nagylelkűek az ökumenikus párbeszédben és osztozzanak a nehézségekben.

Korábban írtuk

Vasárnapról vasárnapra ugyanis „arra kapunk hívást, hogy vegyük magunkhoz a teljes Krisztust a szentségben, a szeretetben és a küldetésben” – fogalmazott.

Piero Marini végül reményét fejezte ki, hogy az Európa szívének közepén ünnepelt statio orbisból élő víz fakad, amely képes meggyógyítani a keresztény közösségeket szerte a világon.