A ma már hagyományosnak tekinthető, Erdélybe, a csíksomlyói pünkösdi búcsúba robogó Boldogasszony és a lengyelországi Czestochowába tartó Fekete Madonna zarándokvonat mellett a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba és a június elsejei csíksomlyói pápai misére is indul vonatos zarándoklat. 

Fotó: MTI/Mónus Márton

Fotó: MTI/Mónus Márton

– Ha azt nézem, hogy több mint nyolc éves már az együttműködésünk, és összeszámolom, hogy több mint tizenhat vonatot indítottunk eddig, akkor az összes utasszámunk már megközelíti a 15 ezer főt. Ez önmagáért beszél – mondta a 2019-es zarándokutakat bemutató sajtótájékoztatón Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója.

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a Boldogasszony és a Fekete Madonna zarándokvonatok egyik fővédnöke beszédében hangsúlyozta, szeretettel várják azokat is, akik ugyan nem mélyen vallásosak, de éreznek valamilyen vágyódást, hogy részt vegyenek egy ilyen különleges utazáson. 

Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára kiemelte, a hitéleti élmény mellett a zarándokvonatok a nemzeti összetartozás élményével is gazdagítják az embert. Az államtitkár hozzátette, a négyből két zarándokúton olyan gyermekek is részt vesznek majd, akik nevelőszülőknél vagy gyermekotthonban töltik a mindennapjaikat. 

A Boldogasszony zarándokvonat ezúttal rendhagyó módon három részből álló szerelvénnyel közlekedik, ezek közül az egyik egy olyan különleges IC+ kocsi, amellyel kisgyermekes családok és kerekesszékkel közlekedők is utazhatnak.  

Budai László, a Misszió Tours ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a Boldogasszony és a pápai szentmisére induló zarándokvonatokra Budapesten kívül Szombathelyen és Miskolcon is fel lehet szállni. 

A zarándokvonatokról informálódni a www.missziotours.hu internetes oldalon lehet.