Hirdetés

Május 9-én kezdődik a budapesti Művész moziban a 25. Lengyel Filmtavasz. Az eltelt negyedszázad alatt több mint kétszáz remekművet láthatott a hazai közönség, nemcsak a fővárosban, de például Szegeden, Debrecenben, Győrben, Szombathelyen, Pécsett, Miskolcon is. Ezúttal is lesznek vetítések Szegeden és Debrecenben. 

Hosszú lenne felsorolni, hogy milyen alkotásokat láthat ezúttal a közönség. A Filmtavasz programjában újdonságok és korábbi, híres remekművek is szerepelnek. Újdonság lesz például Denis Delič filmje, „A 303-as repülőszázad. Igaz történet”, amely azokról a lengyel vadászpilótákról szól, akik a brit légierő, a RAF kötelékében harcoltak tovább a második világháborúban. Hősies küzdelmük hozzájárult ahhoz, hogy elmaradt Hitler „Oroszlánfóka” hadművelete, vagyis a német hadsereg tervezett angliai partraszállása. Ez a mű része annak a már hosszabb ideje tartó filmgyártási folyamatnak, amelyben a lengyel történelem jeles eseményeit helyezik alkotásaik középpontjába a rendezők.

Ami a klasszikus darabokat illeti, láthatja a közönség például Andrzej Wajda Ártatlan varázslók című filmjét is. Több vendége is lesz a Filmtavasznak Lengyelországból. Budapestre látogat például a lengyel filmművészet ikonikus alakja, a rendező Krzysztof Zanussi. Illumináció című, 1973-ban forgatott szenzációs filmjét nagyon gyorsan levetette a hazai mozik műsoráról a kádári kultúrpolitika. Az idén nyolcvanéves rendező Éter című új filmjét is levetítik a filmtavaszon.

Az eseménysorozat egyébként emléket állít Krzysztof Komedának is. A lengyel dzsesszzenész-zongorista óriási hatással volt a műfaj fejlődésére, és meghatározó szerepet játszott annak európai meggyökereztetésében. Lengyelországban Komeda-év van, az egyébként orvosként végzett muzsikus számos lengyel filmhez komponált zenét. Amerikában elszenvedett autóbaleset következtében halt meg 1969-ben. Negyven éves volt.    

A Lengyel Filmtavasz részletes programja Lengyel Intézet honlapján található meg.