Fotó: Getty Images
Hirdetés

A zenekar története annyira keszekusza, hogy részletes bemutatása lehetetlen, hiszen már az énekes nevének eredete is igen kacifántos. Bill Bailey édesapja, William Rose igen hamar elhagyta családját, mostohaapja, Stephen Bailey viszont lovagias gesztussal azonnal fiává fogadta az eredeti nevéről mit sem sejtő fiúcskát. Aki, amikor évekkel később megtudta az igazságot, azonnal felvette a W. Rose nevet, majd ezt egészítette ki az egyik korai zenekarának nevéből átvett Axl részlettel.

A nyughatatlan ifjú később is megfigyelhető ellentmondásos és békétlen viselkedésének magyarázatát átlagon felüli IQ-jának is tulajdonítják. Semmi esetre sem tekinthető önpusztító zenésznek. A kezdeti Guns N’ Roses-tagok többsége kábítószerezésről és ebből adódó botrányokról volt híres, amitől a zenekarvezető kezdetben szép szavakkal próbálta eltéríteni őket, majd amikor ez hiábavalónak bizonyult, egyszerűen kiadta az útjukat. Elfogadhatatlannak tartotta a koncertek egyik gyakori kísérőjelenségét, a különböző tárgyak színpadra dobálását is, ami nemegyszer a zenészek sérülését okozta. Az engedély nélküli filmezésre adott reakciója ugyanakkor már hisztérikus énjét mutatja: előfordult, hogy a rendfenntartással megbízott személyek tétlenkedése miatt maga ugrott a színpadról a közönség közé, hogy kivegye az egyik néző kezéből kamerát. Mivel nem sikerült, vissza se ment a mikrofonhoz, hanem egyszerűen otthagyott csapot-papot. A koncert botrányos véget ért, a szervezők pedig feljelentették szerződésszegésért.

A megjelenésekor mindenkit hidegen hagyó, a sikerlistán csak lassan, egy esztendeig felfelé araszoló Appetite for Destruction végül minden idők legnagyobb példányszámban eladott bemutatkozó albuma lett Amerikában. A rá következő dupla, de két külön lemezen 1991-ben megjelent Use Your Illusion I és II szintén besöpört minden lehetséges eladási és minősítési díjat.

A nemzetközi sajtó ugyanakkor Axlt tette felelőssé a társaihoz kapcsolódó, egyre szaporodó botrányokért, rendőrségi ügyekért, és A világ legveszedelmesebb zenekara szalagcímmel írtak róluk a lapok. Még a 2008-ban megjelent Chinese Democracy album elkészültének évekig húzódását is rajta kérték számon, pedig csupán azt akarta, hogy kizárólag tökéletes felvételek jelenhessenek meg tőlük. Arról már kevesebb szó esett, hogy többoktávos énekhang-terjedelme miatt a legjobbak közé tartozik.

Korábban írtuk

A még klasszikus felállású Guns N’ Roses 1992. május 2-án játszott először az akkori Népstadionban, ahol Axl a Tavaszi szél vizet áraszt gyermekdalt magyar szöveggel énekelte a bekapcsolódó közönséggel. 2006. május 21-én a Papp László Budapest Sportaréna vendége volt. Többórás késése felpaprikázta a várakozókat, amit a szervező az Olaszországból késve induló repülőgéppel magyarázott, de azért az énekes a koncert előtt még elvégeztette lábának szokásos bemelegítő gyúrását…

A Guns N’ Roses idei fellépését remélhetőleg semmi nem zavarja meg, és Axl Rose, a két társalapító Duff McKagan basszusgitáros, valamint a gitáros Slash, továbbá Dizzy Reed és Melissa Reese billentyűsök, Richard Fortus ritmusgitáros, Frank Ferrer dobos megszólaltathatják hangszalagjaikat és hangszereiket. A több mint kétórás műsor része lesz a jól ismert Patience, Paradise City, Sweet Child o’ Mine, November Rain és persze a Welcome to the Jungle.