Fotó: Virtuózok
A Virtuózok Kamaraegyüttes
Hirdetés

Amikor 2014-ben a közszolgálati televízió képernyőjén debütált a Virtuózok, még Peller Mariann, a műsor ötletgazdája és producere sem álmodott arról, hogy hétről hétre 1,3 millió nézőt vonz majd a komolyzenei tehetségkutató. A siker azóta is töretlen, sőt, a november 27-én érkező hatodik évad immár az ország határait is átlépi: nemcsak hazánk fiataljai, hanem a visegrádi négyek másik három tagországa, azaz Lengyelország, Szlovákia és Csehország, valamint Szerbia tehetségei is bemutatkoznak. Az új szezont pedig mind az öt országban műsorra tűzik, így több tízmillióan ismerhetik meg végtelenül gazdag zenei kultúránkat, a nevezetességeinket.   

Fotó: MTI/Soós Lajos
Balog Zoltán társadalmi ügyekért, valamint a V4 Virtuózok programsorozat koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos (b3), Ifj. Plácido Domingo, aki a Virtuózok V4+ fő zenei témáját komponálta (b2), Coco König magyar származású osztrák színésznő, szuperzsűri tag (b), Thomas Gottschalk német televíziós személyiség, a szuperzsűri tagja (j5), Peller Mariann, a Virtuózok alapítója és producere (j4), Alicja Wegorzewska operaénekesnő, lengyel zsűritag (j3), Gabriela Bohacova cseh zenei fesztiváligazgató, cseh zsűritag (j2) és Peter Valentovic karmester, szlovák zsűritag (j)

– Már a Virtuózok mottójából is kiderül, miért szívügye a magyar kormánynak, hogy támogassa ezt a produkciót: közös nyelven zenélünk. A közép-európai kultúra összeköti a visegrádi országokat, és Szerbiának is azt kívánjuk, minél hamarabb az európai közösségünk tagjává váljon – mondta el Balog Zoltán társadalmi ügyekért, valamint a V4 Virtuózok programsorozat koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos az Origo Filmstúdióban szerda reggel tartott sajtóbeszélgetésen. 

Fotó: MTI/Soós Lajos
Peller Mariann, a Virtuózok alapítója és producere
Fotó: MTI/Soós Lajos
Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekesnő

Hozzátette: nem véletlen, hogy a legtöbb fiatal tehetség éppen déli szomszédunkból jelentkezett, hiszen ez a gesztus is jól érzékelteti Szerbiának azon törekvését, hogy csatlakozzon szövetségünkhöz, hiszen közös kultúránk egyébként is összeköt minket. A régiónk az elmúlt évszázadokban konfliktusoktól, háborúktól és ellentétektől szenvedett, azonban a politikus reményei szerint a jövő a békéről és a gyarapodásról szól majd. 

Fotó: Virtuózok
Ida Nowakowska és Thomas Gottschalk

Balog Zoltán emellett kiemelte: a komolyzenei tehetségkutató kitűnő példa arra, hogy a közszolgálati televízióban is születhetnek érdekes, izgalmas, attraktív, magas nézőszámot vonzó produkciók. Ezért is támogatják a műsort olyan rangos és ismert személyiségek fővédnökként, mint Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Piotr Gliński lengyel miniszterelnök-helyettes, kulturális és nemzeti ügyekért felelős miniszter, valamint Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök. 

Korábban írtuk

Fotó: MTI/Soós Lajos
Coco König magyar származású osztrák színésznő

A kulturális sokszínűséget és a diplomáciai törekvéseket nem csupán a fiatal indulók jelképezik majd. Minden adásban más nemzetközi sztár tölti majd a be a szuperzsűri szerepét: Gabriel Prokofiev brit-orosz zeneszerző, producer, DJ, Maxim Vengerov orosz hegedűművész, Thomas Gottschalk német műsorvezető és Coco König osztrák színésznő, a fináléban pedig Maestro Plácido Domingo spanyol operaénekes-karmester. Az állandó zsűri tagjai között Miklósa Erika magyar koloratúrszoprán, Alicja Węgorzewska lengyel mezzoszoprán, Gabriela Bohacova cseh zenei fesztiváligazgató, Peter Valentovic szlovák karmester, valamint Nemanja Radulović szerb hegedűművész foglal helyet, a show két házigazdája pedig Ida Nowakowska lengyel színésznő, táncos és műsorvezető, valamint a német Thomas Gottschalk, a legendás showman és minden idők egyik legnépszerűbb tévés műsorvezetője lesz. 

Fotó: Virtuózok
Gabriela Bohacova és GabrielProkofiev

A részt vevő országokból négy-négy gyermek és tinédzser indul a műsorban különféle hangszerekkel, illetve énekesként, és mindegyik nemzet felfedezettje bekerülhet a Virtuózok tehetségtámogató programjába, illetve valamennyi, a konkrét versenyprogramon kívüli, a komolyzenét éltető és népszerűsítő projektbe. A fináléban minden országból egy-egy győztest, azaz összesen öt nyertes hirdetnek, akik fejenként tizenötezer euró pénzjutalomban részesülnek.