Süli János, a térség fideszes országgyűlés képviselője, a fesztivál fővédnöke elmondta, hogy a koncerteknek, és az azokhoz kapcsolódó rendezvényeknek, azaz a főzőversenynek és a borbarát találkozónak ezúttal az ASE (Atomerőmű Sportegyesület) csarnoka és komplexuma ad majd otthont. Kovács Antal, az erőmű kommunikációs igazgatója pedig bejelentette, hogy az atomerőmű „gazdája”, az MVM is belépett immár a fesztivál támogatói csoportjába. És szó van róla, hogy visszatér ebbe a körbe az orosz állami nagyvállalat, a ROSATOM is, fűzte hozzá a tájékoztatón Süli János.

Hirdetés

Magához ragadta a szót Pallya Gábor, a felvidéki Galánta jegyzője, aki a zene által teremtett egységet hangsúlyozta. Merthogy Paks és Galánta épp egy korábbi Gastroblues fesztiválon kötött testvérvárosi kapcsolatot.

Az idei főzőverseny bevételét is a kárpátaljai településnek, Visknek ajánlják fel a szervezők. Ez hagyománnyá vált, amit a tájékoztatón könnyek között köszönt meg egy ifjú viski hölgy, Lator Enikő.

Összesen ötven koncertet láthat majd a közönség. Igazságtalan dolog bárkit is kiemelni a sorból, de hát mit tegyünk? Az idei fesztiválnak két külföldi sztárvendége lesz, Laura Cox és Matteo Mancuso. Mancusot különleges technikája és játékstílusa miatt már most is a gitár új fejedelmének tekinti a zeneszerető világ. De fellép majd az Omega Testamentum, az Ismerős Arcok, Deák Bill Gyula, a Loyal Apples’ Club, a Mini és így tovább. Egy érsekújvári, egy rozsnyói és egy kézdivásárhelyi együttes is vendégeskedik majd a fesztiválon a határainkon túli magyar rockot képviselve. Igazi érdekességnek számíthat az is, hogy az énekes/billentyűs Szebényi Dániel újra megszólaltatja majd a paksi evangélikus templom orgonáját. (A fesztivál részletes programja egyébként az https://gastroblues.hu/ internetes felületen olvasható.)

Korábban írtuk

Jelentős lépésnek tekinthető, hogy a paksi fesztivál együttműködést köt a Kőbányai Zenei Stúdióval. Erről ifjabb Tornóczky Ferenc, az iskola igazgatóhelyettese, amúgy pedig All Acces nevű zenekar vezetője beszélt. A jövőben az iskola ifjú tehetségei is bemutatkozhatnak a fesztiválon, őrizve a blues, a rock és a jazz hagyományait, s egyben ajtót nyitva a jövő felé is, mondta a Gastroblues gitáros műsorvezetője, Benkő Zsolt.

És végül ne feledkezzünk meg a Borbarát találkozóról sem, ahol a Takler Pince, Tiffán’s Pincészet, az Eszterbauer Borászat és a Légli Szőlőbirtok mutatkozik be. Nemes nedűivel együtt, természetesen.