Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Hirdetés

A kiállítás a programév kreatív művészeti projektjeit eleveníti fel, válogatott képző- és iparművészeti alkotásokkal, interaktív és helyspecifikus installációkkal.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a megnyitó ünnepségen kiemelte: az a cél, hogy a térség Európa egyik legjobb kreatív régiójává váljon, ezen az úton pedig jelentős lépés volt a tavalyi programsorozat.

Mint mondta, a kiállítás is tanúsítja, hogy a régió sokat adott hozzá a kortárs magyar és európai művészethez.

A helyszínen kiadott sajtóanyagban azt írják: a Dubniczay-palota lépcsőházában a Kiégő Izzók által készített, a tavalyi megnyitót idéző videóinstalláció fogadja a látogatókat.

Az első emeleti festett barokk termekben modern és kortárs művészeti alkotásokat mutat be a kiállítás, a folyosókon a Művészetek Háza Veszprémben tartott, a rendezvénysorozatot megnyitó hét kulturális értékeit idézik fel a videók. Helyet kapnak a fotóprojektek is, Szabó Dezső szigligeti felvételei és Toroczkai Csaba A táj fényei című kiállításának válogatott fotói is láthatók.

Korábban írtuk

A kiállítás Vulkánok földjén című anyaga nemcsak Néma Júlia kerámiaalkotásait mutatja be, hanem Egry József festményén és Szalontai Ábel fotóin keresztül a Badacsony is fókuszba kerül.

Egy újabb teremben a közgyűjteményekből és a régióhoz kötődő magángyűjteményekből kölcsönzött alkotásokkal – Vass László, valamint mások kollekcióiból – a műgyűjtők látószögén keresztül idézik fel a tavalyi kiállításokat.

A kiállítás feleleveníti az AIR – artist in residence – elnevezésű programokat, a design, valamint az ékszerkiállításokat. A tárlat a fenntarthatóság jegyében újrahasznosítja és tudatosan felhasználja a 2023. évi kiállítások egyes installációs elmeit is.

A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. szervezésében a kiállítás ideje alatt minden csütörtök délután kísérő programok, pénteken délután pedig alkotásra ösztönző workshopokra várják az érdeklődőket – közölték.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy a kiállítás arra inspirálja a látogatót, hogy keressen és éljen meg a jövőben is a tavalyihoz hasonló kulturális élményeket.

A nyolc térben berendezett kiállításon egyebek mellett Keserű Ilona, Bak Imre, Halmi-Horváth István alkotása is látható.

A kiállítás kurátora Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója.