Hirdetés

Nehéz feladatra vállalkozott Spangel Péter újságíró, amikor az Opera örökös tagjait bemutató könyvsorozat új kötetének alanyául Berczelly István kiváló basszbaritont választotta. A kollégák és a közönség által egyaránt szeretett és elismert – sőt, a múlt hétvége óta Kossuth-díjas – művész ugyanis a rivaldafényt csak a színpadon fogadta el. 2018 nyarán, nyolcvanadik születésnapja és operaházi tagságának közelgő ötvenedik évfordulója alkalmából, talán a személyes ismeretség miatt is, megnyílt, és őszintén, színesen, sok humorral mesélt életéről.

A lebilincselő beszélgetésekből egy rendkívül szerény, de a pálya iránt komolyan elhivatott, karizmatikus énekes sorsa bontakozik ki, aki ugyanolyan alázatos a színpad és a zeneszerzők iránt. Bachtól és Beethoventől Mozarton és Verdin, Puccinin át jutott el Wagnerig. Utóbbinak szinte valamennyi operájában énekelt, a Ring-ciklus sokáig elképzelhetetlen volt nélküle.

Berczelly István azonban nem csak operahősök emlékezetes megformálója, hívő emberként egyházzenei hangversenyek rendszeres fellépője is. A Deák téri evangélikus templomban pályakezdése óta énekel, főleg kedvenc komponistája, Bach oratóriumaiban, legtöbbször a János-passió Jézusaként. A könyvből sok más érdekesség is kiderül róla, például, hogy rajong az állatokért és az oldtimer autókért, utóbbiból kettő is van a tulajdonában. Pályatársak visszaemlékezéseit, sztorijait is olvashatjuk, ezekben az énekest mint példaképet, remek partnert vagy épp a rendkívül kedves embert és inspiráló kollégát méltatják. Mindez, a gazdag képanyaggal együtt, segíti az olvasót e valóban különleges életút megismerésében.