A rendezvénysorozat nyitányaként 2010. május 7-én, pénteken 18.30 órakor nyílik meg az a kamara-kiállítás, amelyen bemutatásra kerülnek a Beethoven vetélkedőre beérkezett pályamunkák. A Budavári Önkormányzat és az OKKER Oktatási és Kereskedelmi Zrt. az általános és középiskolák 7–8. évfolyamos tanulói, illetve a nyelvi előkészítő évfolyamok diákjai részére Beethoven vetélkedőt hirdetett. A jelentkező csapatoknak egy korabeli újságot – egy tavaszi lapszámot – kellett elkészíteniük, amely tudósít Haydn március 8-i koncertjéről, Ludwig van Beethovennek az ország első kőszínházában, a Budai Várszínházban tartott kamarazenei hangversenyéről, valamint tartalmaz aktuális helyi és országos híreket, programajánlót, illusztrációkat stb., amelyek tükrözik a kor hangulatát. A legjobb pályamunkákat beküldő csapatok munkáiból nyílik a kiállítás 18.30 órakor a Várszínházban. A legjobbnak értékelt pályamunkákat – újságokat – beküldő csapatok vesznek részt a május 8-án megrendezésre kerülő országos döntőn.

A hagyományoknak megfelelően az emlékkoncert előtt a 2010. május 7-én, pénteken 19.00 órakor a Budavári Önkormányzat koszorút helyez el Beethoven emléktáblájánál, a Nemzeti Táncszínház épületénél.

Koncertek:

2010. május 7. péntek 19.30

A Budavári Beethoven-ünnep megnyitó hangversenye

Nemzeti Táncszínház (Budai Várszínház) (1014 Budapest, Színház u. 1-3.)

Beethoven budavári fellépésének 210. évfordulóján a zeneszerző 1800 előtt született műveiből választotta műsorát Kocsis Zoltán zongoraművész. A program első részében Érdi Tamással és Gál László kürtművésszel, a Nemzeti Filharmonikusok szólistájával ad elő két szonátát, a szünet után pedig elhangzik a “Pathetique” szonáta és a c-moll zongoratrió, Koppándi Jenő és Koó Tamás, a Nemzeti Filharmonikusok két szólamvezető művészének közreműködésével.

2010. május 8. szombat 19.30

„Historikus” Beethoven

MTA Kongresszusi Terem (1014 Budapest, Országház u. 30.)

Az est első felében Malcolm Bilson, a nemzetközi hírű zongorista, a fortepiano játék megkerülhetetlen tekintélye Ludwig van Beethoven korai műveiből választotta programját. A koncert második részében Beethoven kisebbik, C-dúr hangnemben írt miséje hangzik fel a Vashegyi György által vezetett Orfeo Zenekar és Purcell kórus, valamint énekes szólisták előadásában.

2010. május 9. vasárnap 19.30

„A Kilencedik”

MTA Kongresszusi Terem (1014 Budapest, Országház u. 30.)

Beethoven Kilencedik szimfóniája utolsó tételének fő témáját, a Schiller „Örömódáját” feldolgozó kompozíciót az Európai Tanács 1962-ben fogadta el európai himnuszként. Ebből az alkalomból szólal meg a 9. szimfónia klasszikus és improvizatív parafrázisa Liszt Ferenc ritkán hallható átiratán alapuló kétzongorás előadásban, Oláh Kálmán és Szilasi Alex zongoraművészek tolmácsolásában.

Délutáni szalon az Erdődy-palotában:

MTA Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeuma

(1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 7.)

Beethoven Budán

2010. május 8. szombat 16:00

Zenés beszélgetés Malcolm Bilson zongoraművésszel.

Beszélgetőtársai Komlós Katalin és Mácsai János. A beszélgetés során megszólal a Zenetörténeti Múzeum nemrégiben restaurált 1798-es gyártású Broadwood fortepianoja is.

Beethoven levelei

2010. május 9. vasárnap 16:00

Mécs Károly színművész és az Auer Quartet zenés-irodalmi összeállítása Beethoven leveleiből és az azokat illusztráló zeneművekből.

A délutáni szalonrendezvények kb. egy óra időtartamúak, melyekre a belépés ingyenes.

Tematikus kiállítás a Zenetörténeti Múzeumban:

Zeneélet Magyarországon a 18–19. század fordulóján

2010. április 29. – augusztus 31.

Időszaki kiállítás az MTA Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában (I. Táncsics Mihály u. 7.)

Az időszaki kiállítás a hazai zeneélet egyik fontos fordulópontját mutatja be, amikor a 18. századi, főként egyházi és világi méltóságok mecenatúrája uralta zeneéletből kialakult a 19. századra jellemző polgári zenekultúra. Kéziratos és nyomtatott kották, dokumentumok mellett hangszerek, képző- és iparművészeti alkotások segítenek felidézni a napóleoni háborúk évtizedének hangulatát.

A kor legelismertebb zeneszerzője, Joseph Haydn magyar kapcsolatai mellett felvillan az 1800-ban Budán koncertező Beethoven alakja és számos más, mára szinte elfeledett komponista életműve is.

Gasztronómiai ínyencségek

Mindazoknak, akik szeretik a teljességet, és akik számára a kultúra nem a színpadon ér véget, ajánljuk azt a gasztronómiai kirándulást, melyet a Várnegyed számos vendéglője és étterme kínál. A Fidelio-súgó különszámában minden információt megtalálnak, hogy koncert után vagy szalon előtt melyik konyha ínyességeibe kóstoljanak bele.

Jegyek városszerte kaphatók a jegyirodákban, a Ticketpro hálózatában a 3 koncertre, illetve a Nemzeti Táncszínház pénztárában a 7-ei programra. A program a Fidelio-sugó programmagazin különszámában is olvasható.