Erkel Ferenc vezényletével 1853. november 20-án a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezték meg az első „philharmoniai hangversenyt”, mely a későbbi Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 170 éves történetének első állomása volt. A krónikások szerint ettől a naptól kezdve beszélhetünk hazánkban szimfonikus zenekari életről, hiszen Erkel mindjárt az első koncert alkalmával öt hangversenyből álló bérlet-sorozatot hirdetett, aminek köszönhetően a közönség rendszeresen találkozhatott az európai klasszikus zene varázsával.
A jubileumi alkalomra a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ünnepi nagykoncerttel készül, melyre „BFTZ 170” címmel 2023. november 23-án kerül sor a Müpában. Az együttes történetében mérföldkőnek számító hazai szerzők – Erkel Ferenc, Dohnányi Ernő – művei mellett az esten egy Vajda Gergely ősbemutatót is hallhat a közönség, illetve a koncert második részében a cseh romantika nagy kedvence, Dvořák „Az Újvilágból” című szimfóniája csendül majd fel. Az első részt Madaras Gergely, a másodikat Marco Comin olasz dirigens vezényli, közben pedig Becze Szilvia műsorvezető segítségével megismerkedhetünk a Filharmóniai Társaság elmúlt 170 évének legemlékezetesebb pillanataival is.

Fotó: Benjamin Ealovega
Madaras Gergely
Marco Comin

Az évforduló alkalmából 2023. november 16-án „Pillanatképek egy zenekar történetéből” címmel kiállítás nyílt a Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában. A tárlat a Társaság gazdag irattári dokumentumaiból válogat, betekintést enged a zenekar eddigi működésének valamennyi korszakába. A kiállított tárgyi és irattári emlékek az együttes archívumában megőrzött legfontosabb dokumentumtípusokat, magyar zeneszerzők ősbemutatóit, a filharmonikusok élén szereplő külföldi vendégkarmestereket, az országhatáron kívül megvalósult turnékat, valamint a zenekar mindennapjait is bemutatja a kezdetektől egészen a XXI. századig.

Hirdetés
Korábban írtuk