p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 13.0px; font: 12.0px ‘Times New Roman’} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 13.0px; font: 12.0px ‘Times New Roman’; min-height: 15.0px} p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 17.0px; font: 12.0px ‘Times New Roman’} span.s1 {text-decoration: underline ; color: #0433ff}

A február a furminté, a fajta pedig a miénk; olyan kincs, amivel emelt fővel állhatunk ki a világ elé. Népszerűsítésére immár nyolcadik alkalommal hódol neki a boros szakma és a rajongók, újdonság viszont, hogy a furmintnak immár a nemzetközi színtéren is hirdetett ünnepnapja lett február elseje.

Joggal lehetünk büszkék a furmintra. Nem csak azért különleges, mert a Kárpát-medence a hazája, hanem azért is, mert jó természetű, alkalmazkodó fajta; karaktere nem tolakszik előtérbe, hagyja érvényesülni a termőhelyet. Ily módon a magyar föld sokféleségét leginkább kifejezni képes szőlőnk, legismertebb borvidékünk, Tokaj-Hegyalja meghatározó fajtája, de Somlón, a Balatonnál, Egerben és másutt is nagy dolgokra képes.

Sajnálatos módon a szocializmus évtizedei alatt lefokozták, mélyen érdemei és képességei alatt foglalkoztak csak vele. Az ezredfordulón elkezdődött magyar furmintforradalom viszont rövid időn belül visszahozta a köztudatba, és egyre több igényes borkedvelő fordult az akkoriban nagy népszerűségnek örvendő chardonnay-tól a furmint felé. Emlékezetes a tokaji Királyudvar pince Szepsy István és Demeter Zoltán által alkotott első nagy, országos hírnévre szert tett dűlőszelektált száraz furmintja, mely 2000-ben a mádi Úrágya dűlőből született. Innentől datálható az a hegyaljai dűlők újrafelfedezését célzó munka, ami mára világszínvonalú, egyedülálló nagy borokat eredményezett. Ezekkel Magyarország ismét fellépett a világ bortérképére. 

S mindez a furmintnak köszönhető: gazda, gyümölcsös beltartalmának, hosszú eltarthatóságot és érlelhetőséget biztosító rendkívüli savszerkezetének, a termőhely egyediségét átvenni és közvetíteni képes karakterének. Igen, a furmint büszkén helytáll a legdrágább burdgundi chardonnay-k és a legsokoldalúbb német rajnai rizlingek mellett, miközben a gasztronómiában érvényesülve is számtalan lehetőséget kínál a könnyed, üde változattól a mézesen hömpölygő aszúig.

Megérdemli hát, hogy tisztelegjünk előtte, felfedezzük újra és újra, megismerve más-más arcát. E célt szolgálja immár nyolcadik alkalommal a Furmint Február tematikus rendezvénysorozata, melynek során számos étterem, borbár, szaküzlet kínálja pohárral, nem ritkán kedvezménnyel, s több borvacsora középpontjában is e fajta áll.

A hónap kiemelt eseménye ezúttal is a Nagy Furmint Február kóstoló, melyen idén már közel 100 pincészet kínálja legszebb furmintjait 2017. február 2-án 16 és 22 óra között a budapesti Városligetben található Magyar Mezőgazdasági Múuezmban (1146 Budapest, Vajdahunyadvár.) A nagyszabású seregszemléről minden fontos információ elérhető az esemény Facebook-oldalán:  www.facebook.com/furmintfebruar

Újdonság idén a tematikus hónapot nyitó Nemzetközi Furmint Nap, az International Furmint Day, mely az argentin malbec vagy a francia chardonnay népszerűsítéséhez hasonlóan jeles magyar fajtánkra hívja fel a világ borértő közönségének figyelmét. Február 1-je mostantól kezdve a furmint ünnepe, s ekkortól a fajtával kapcsolatos minden fontos hír olavsható lesz a www.furmintday.com oldalon a magyar mellett angol, francia, kínai, lengyel, német, olasz, orosz, spanyol, szlovák és szlovén nyelven is. Az oldal a Facebookon is elérhető: www.facebook.com/worldfurmintday

Az eseménysorozat ötletgazdája, Kézdy Dániel borszakíró ebből az alkalomból mindenkit arra biztat, hogy február 1-jén vagy a hónap folyamán bármikor kóstoljon furmintot, s az élményt ossza meg másokkal is #furmintday hashtaggel, hogy ily módon a világban is minél többen megismerjék ezt a nagyszerű magyar fajtát, amire okkal lehetünk büszkék.

Ágoston Balázs