Október 11-én látható a Soharóza „Az Ügy” című bemutatója a Trafóban. 

Fotó: Nagy Gergő

Fotó: Nagy Gergő

Az előadás egy hivatal hétköznapjait jeleníti meg, amint a lakosok növekvő kétségbeeséssel próbálják elintézni az állam által előírt feladataikat, eleget téve a bürokrácia fojtogató feltételeinek. A Soharóza tagjai Nagy Fruzsina extravagáns jelmezeiben járják az adminisztrációs köröket, miközben népzenei alapokra építkezve énekelnek Bartha Márk elektronikus kíséretével megbolondítva – így teljesítve ki a catwalk koncert névre keresztelt, különleges műfajt. 

Fehérre meszelt falak és hófehér kifutó, itt-ott elszórt papírhalmokkal és ledarált akták kupacaival – személytelenül, sterilen áll a hivatal minden reggel az ügyeiket intézni vágyó lakosok hullámai előtt. Az ügyfelekre pedig nem kell sokat várni: egyesek csekket jönnek befizetni, mások sokadjára próbálnák módosítani a lakcímkártyájukat, néhány pocakos kismama pedig GYES-re regisztrálna. Az ügyintézés darálói viszont kizökkenthetetlen csigalassúsággal forognak, és félő, hogy az egyszerű kérelmeket is elnyeli a bürokrácia soha meg nem álló, feneketlen lefolyója. 

Az Ügy hivatalában sorra váltják egymást a hazai hétköznapok jól ismert figurái, sokszor látott problémáiknak Nagy Fruzsina színpadi kollekciójának darabjai adják a különleges hangsúlyt. Az ügyintézés káoszát az énekesek rendkívül színes közlési módja teszi teljessé: az ingatlanmogulok piti játszmázását szélsebes ritmusok, a vadak által okozott károk rendezését operába hajló áriázás egészíti ki. És akkor még egy parkolási bírság befizetése sem történt meg…

A Soharózát vezető Halas Dóra és Nagy Fruzsina jelmeztervező 2016-ban kezdett közös munkába a Tabu kollekció című előadás megalkotásával. Az extrém jelmezekbe bújó énekesek itt sokszínű zenei megoldások mentén vonultak fel, az így előálló műfajt ezért keresztelték közösen catwalk koncertnek. Ebben végzett munkájáért később Nagy Fruzsinának ítélte Az Év Jelmeztervezője elismerést a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete. Új bemutatójuk népzenei motívumokat használ fel a monoton hivatali ügyintézés kontrasztjaként, amelyeket Bartha Márk elektronikus alapjai, Fekete Ádám szövegátiratai és Cuhorka Emese koreográfiái emelnek mai kontextusba. Az előadás a CAFe Budapest Fesztiválon két estén kerül színre.

Jelmez: Nagy Fruzsina, 
Zene: Halas Dóra, Soharóza, 
Elektronika: Bartha Márk, 
Koreográfus: Cuhorka Emese, 
Dramaturg: Fekete Ádám, 
Díszlet: Balázs Juli, 
Fények: Kovács Áron, 
Haj: Fábián Andrea – InPlace
Smink: Kristóf Barbara, 
Rendező: Halas Dóra, Nagy Fruzsina