Világító zsiráf, motoros hátra szaltó és lovas balett – Circus Maximus a Sportarénában

Október 28-án a Magyar Nemzeti Cirkusz Richter eddigi legnagyobb volumenű produkcióját láthatjuk a Papp László Budapest Sportcsarnokban.

A cirkuszi szupershow-n közel száz egzotikus állat lép fel az ideiglenesen óriási manézzsá alakított porondon, a műsorszámok előkészítését, gördülékeny és látványos lebonyolítását csaknem ugyanennyi főből álló stáb felügyeli, a ceremóniamester pedig a legendás tévés személyiség, Rózsa György lesz. Az előadáson a tradicionális cirkuszi világ minden bugyrába bepillantást nyerhet a közönség, az állatprodukciók mellett akrobaták, zsonglőrök, kutyarevü, zenélő bohóc csoport és – már kikacsintva az újcirkusz világába – extrém Fmx motorosok világszáma is sorra kerül. A hamisítatlan cirkuszi hangulatot a Nemzeti Cirkusz nyolctagú zenekara és Lady Masalla afrikai énekesnő fokozza, míg a fellépők közt igazi sztárok szerepelnek: az ifj. Richter József vezetésével működő Richter csoport világhírű lovas akrobata produkciója mellett láthatjuk majd többek közt a feleségével közös lovasbalett-előadását, illetve Rene Casselly Jr. és öt afrikai elefántjának lélegzetelállító műsorszámát.

– A huszonhárom éves Magyar Nemzeti Cirkusz, mint az ország legnagyobb, ezerötszáz férőhelyes sátorral turnézó utazó cirkusza, idén első alkalommal, de mindenképpen hagyományteremtő szándékkal vág neki ennek az óriási feladatnak, hogy egy alapvetően tradicionális cirkuszi előadással akár nyolc-tíz ezer embert is megmozgasson egyszerre – magyarázza ifj. Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója. Hozzátéve, a produkcióikat már jól ismerők számára nemcsak a grandiózus fény-, hang- és pirotechnika szolgál majd újdonságul, hanem a csak erre a show-ra készült különleges, kiegészítő műsorszámok is. A négy motoros egyike például látványos hátraszaltót fog bemutatni a porond fölött, a csúcspont pedig minden bizonnyal az a világon egyedülálló pillanat lesz, amikor harminckét állat – öt elefánt, zsiráfok, zebrák, tevék, lámák – egyszerre vonul majd fel a porondon.

– Bizakodásra ad okot a számomra, hogy az utóbbi négy-öt évben az újcirkuszi törekvések mellett mintha a klasszikus cirkuszművészet is újra virágozni kezdene. Egyébként nem is kell, hogy ezek egymásnak ellentmondó vagy egymást kizáró formák legyenek, a lényeg minden esetben a minőségen van. A mi cirkuszunk egyes műsorszámait télen Monte-Carlóban, Németországban, Franciaországban láthatja a közönség. A sikerből ítélve pedig bátran mondható: a világon bárhol piacképes produkciókat hozunk létre – teszi még hozzá ifj. Richter József, aki a maga huszonöt évével valószínűleg a világ legfiatalabb cirkuszigazgatója. És egyben aktív akrobata is: ő és csapata sok más hasonló elismerés mellett idén januárban elnyerte a Bukaresti Nemzetközi Cirkuszfesztivál aranydíját mára hivatalosan is hungarikummá nyilvánított lovas produkciójukkal. Megjegyzendő, ilyen jellegű műsorral utoljára hozhatták el onnan ezt a kitüntetést, a bukaresti Globus Cirkusban ugyanis 2017. március 1-jével minden állatszámot betiltottak.

– Bár világszerte sok vita van erről, minden ország maga dönt a kérdésben, engedi-e állatok szerepeltetését a cirkuszban, vagy sem. Magyarországon egyelőre még nem merült fel a teljes betiltás lehetősége. – mondja ezzel kapcsolatban az ifjú cirkuszigazgató. Nem titkolva, ők maguk is rengeteget dolgoznak azért, hogy bebizonyítsák a közönségnek és az állatvédőknek: igaz, rengeteg munka, erőfeszítés és pénz ráfordításával, de cirkuszban is lehet jól tartani az állatokat.

– Ennek érdekében nyílt napokat szervezünk, sokszor élőben közvetítjük a próbáinkat Facebookon, és folyamatosan töltjük fel a honlapunkra a fényképeket, videókat a kulisszák mögül. Remélem, aki most szombaton ellátogat a Budapest Sportarénába, később akár személyesen, akár ezeken a felületeken is nyomon követi majd a remélhetőleg a jövőben is hasonlóan sikeres működésünket.

farkas