Fotó: Sziget Fesztivál

A Cirque du Sziget óriási cirkuszi sátrával kétségkívül az egyik legizgalmasabb programhelyszín a fesztiválon. Az ezer férőhelyes sátorban és a szabadtéri helyszíneken kora délutántól késő éjszakáig váltják egymást az nemzetközi produkciók. Egy kis ízelítő a programból: két cirkusziskola programja is látható lesz minden nap, a guineai Amoukanama Circus FA című produkciója a külső színpadon, míg a Baross Imre Artistaképző János vitéze pedig a sátor programját nyitja minden nap.

A prágai Cirk La Putyka társulat vállalta a háború elől hozzájuk menekült fiatal ukrán akrobaták művészeti képzését, így a Boom Vol. 2. című előadásban a cseh és ukrán fiatalok közösen lépnek színpadra. A kanadai Cirque Alfonse társulat régi visszatérője a Sziget fesztiválnak. A különleges társulat tagjait egy család három generációjának képviselői, akik idén Animal című darabjukkal bűvölik majd el a nagyérdeműt. A sátor programját minden éjszaka a világhírű ausztrál társulat, a Circa zárja a Humans 2.0 előadásával.

Fotó: Sziget Fesztivál

A sátorban futó előadások közötti idősávokban a külső színpadé a főszerep. Idén többek között fellép a francia Das Arnak társulat három női akrobatája, akik az ősi kínai technika, a hajon függés műfaját mutatják be. Ugyanitt lesz látható az argentin manoAmano társulat kínai rudas előadása is. Talán az egyik leglátványosabb produkció idén a marokkói Cirque Colokolo Chouf Le Ciel című előadása lesz, amelyben az akrobatika mellett a zsonglőrködés és a hip-hop tánc is fontos szerepet kap. A külső színpad programját minden éjszaka az elmaradhatatlan tűzshow zárja a legjobb magyar tűzzsonglőrök kifejezetten a Szigetre készülő előadásával.