Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén a Pesti Vigadóban 2022. április 5-én

„Identitás nélkül nincs cselekvőképesség, aki nem tudja, hogy kicsoda, az nem tudja, hogy merre menjen. Igaz ez ránk, emberekre és igaz az intézményeinkre is. Ezért érdemes megbecsülni azokat, akik az elnökség tagjaiként dolgoznak ezért az intézményért” – mondta az MMA-ról Csák János.

Hirdetés

Kiemelte: rengeteg változás van a világban, ezért fontos tudni és ismerni hagyományainkat, hiszen amikor a politikai ideológiák elsilányulnak, akkor az emberek a művészethez fordulnak.

A miniszter felidézte, hogy az identitást képző alkotó erő, a cselekvőképesség közös a kétszáz éve született Petőfi Sándorban, Madách Imrében, valamint Karikó Katalinban és Krausz Ferencben is, akiknek a héten ítélték oda a Nobel-díjat. „Ez az ország, ez a nemzet gazdaságilag erős, kulturálisan magabiztos, (…) van identitásunk, cselekvőképességünk” – húzta alá.

Csák János emlékeztetett rá, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Magyar Művészeti Akadémia a jelenlegi elnök, elnökség munkája nyomán írta alá azt a megállapodást, amelynek értelmében a két akadémia együttműködik, és az MTA a vidéki hálózatában helyet biztosít az MMA tagjainak.

Kiemelte: az MMA rendes tagjainak a létszáma már elérte az MTA tagjainak a létszámát, nőt az ösztöndíjak finanszírozása. Csák János hangsúlyozta, hogy az állam a továbbiakban még nagyobb támogatást szán az MMA-nak, valamint emlékeztetett: a magyar állam az ország GDP-jének több mint egy százalékát a kultúra finanszírozására költötte, ami az európai átlag duplája.

Korábban írtuk