A rendhagyó kortárs művészeti létesítmény, a Gabor M Szoke Stúdió a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében nyitotta meg kapuit a művészetet szerető közönség előtt. 

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Szőke Gábor Miklós hazánk egyik legismertebb, nemzetközileg is elismert kortárs képzőművésze, akinek nevéhez több mint ötven köztéri alkotás fűződik Magyarország-szerte, melyek közül méretével is kiemelkedik a rozsdamentes acélból készült hatalmas Fradi-sas a Groupama Aréna mellett. Külföldön is számos monumentális állatszobra van, ilyen az atlantai Mercedes-Benz Stadion főbejárata előtt álló óriási sólyom, ami a világ eddigi legnagyobb madárszobra. A monumentális madár „szárnyai alatt” rendezik meg a 2019-es Super Bowlt, Amerika legnézettebb sporteseményét.

Szőke Gábor Miklós alkotásait kutyája, Dante inspirálta, akinek alakja visszaköszön saját tervezésű bútoraiban, festményeiben és a Csepel Művek területén található csarnokainak falain, mi több, galériája kapuit is két dobermann őrzi. Az egykori Weiss Manfréd Művek százéves téglaépületeinek különleges hangulatú indusztriális tereit Szőke Gábor Miklós értelmezte újra. Bemutatóteremből, műhelyből és raktárépületekből álló csarnokok együttese alkotja a Gabor M Szoke Stúdiót, amely tavaly elnyerte az Év Design Irodája díjat.

A rendhagyó kortárs művészeti létesítmény idén először nyitotta meg kapuit a közönség előtt, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. A Dante XXI. elnevezés a művész dobermannjának nevére, a XXI. századi, kortárs művészetre és az alkotó XXI. kerületben található csepeli bázisára utal.

– Mikor rátaláltam a Csepel Művekben található műtermemre, a Weiss Manfréd Művek, a magyar ipar egykori bölcsőjének története azonnal rabul ejtett. A hely teremtő erővel bír, itt születettek meg legismertebb hazai és nemzetközi munkáim, innen indulnak útjukra szobraim szárazföldön és vízen át. Mára már az egész utcában pörög a munka, egy jól összeszokott, állandó elitalakulattal.Óriási öröm, hogy stúdióm végre a nyilvánosság előtt is megnyílik és helyszíne lehet egy ilyen összművészeti kortárs programsorozatnak, mint a Dante XXI.

A látogatók a tárlatvezetések és nyitott műhely programok keretében nyernek betekintést Dante kutyám inspirálta univerzumomba, itt a Csepel-szigeten, Buda és Pest között, a XXI. kerületben. Büszke vagyok, hogy a CAFe Budapesttel együttműködve, olyan színvonalas XXI. századi művészeket hozunk el, akik tetőtől talpig megtestesítik mindazt, amitől hiszem, hogy izgalmas, sokrétű és tartalommal teli a hazai kortárs művészet – mondta Szőke Gábor Miklós, a Dante XXI. programsorozat házigazdája.

A megnyitón Borbély Lénárd, Csepel polgármestere és Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője – aki csepeliként a Dante XXI. fővédnöke is – szintén köszöntötték a megjelenteket. Hauer Berta, a képzőművész alkotótársának szavai után Szőke Gábor Miklós tárlatvezetése következett. 

A lelkek jóllakása után Wossala Rozina gondoskodott arról, hogy olyan finom falatok kerüljenek az asztalokra, amik nem csak ízviláguk, de esztétikájuk miatt is ámulatba ejtették a művészettel már túlcsordult vendégeket. Rozina, a Bestia étterem és számos gasztrohely háziasszonya vasárnap egy „békebeli brunch”-ra invitálja a gasztronómia és a művészet szerelmeseit –  monarchiabeli piacok és vendéglők fogásai kerülnek az asztalra egy modern kortárs csavarral.