A Magyarország és Törökország diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulója alkalmából indult kulturális évadot megnyitó beszédében Hoppál Péter kormánybiztos hangsúlyozta: barátságunk a honfoglalásaink előtti időkben gyökerezik.

Hirdetés

„Nyelvészeti, régészeti, népzenei és néprajzi bizonyítékok sora támasztják alá a magyar és a török kultúra baráti, rokoni mivoltát” – hangsúlyozta a kulturális évad lebonyolításáért felelős kormánybiztos. Hozzátette: a magyar szabadsághősök, köztük II. Rákóczi Ferenc fejedelem és Kossuth Lajos kormányzó is Törökországba emigrált.

Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy száz évvel ezelőtt új fejezet nyílt a magyarok és törökök együttműködésének történetében. Elmondta, hogy az egy éven át tartó kulturális évadban Magyarországon a török kultúra színe-java mutatkozik be, ezzel egyidőben zajlik Törökországban a magyar kulturális évad programsorozata.

Az ünnepi nyitógála műsorában közreműködtek magyar és török szólisták, a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és tánckara, a Magyar Állami Operaház Zenekara, valamint a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium Ankara Állami Modern Táncegyüttese.

A magyar-török kulturális évad nyitógáláját a magyar és a török közmédia is élőben közvetítette.

Korábban írtuk