Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

Egy dizájntárgy nemcsak önmagában is érvényes esztétikuma, funkcionalitása miatt érdekes, hanem mert az alkotóját leginkább foglalkoztató kérdéseket is magában hordozhatja. Már csak ezért is érdemes ellátogatni az MFD díjazottjainak kiállítására és eltöprengeni a látottakon: nem könnyű olyan anyagot összehozni, ami ennyiféle megközelítésre, felvetésre reagál. A Néprajzi Múzeum ugyancsak különleges tervezői gondolatokból született épületének kortárs és inspiráló belső terei méltó hátteréül szolgálnak az MFD kiállítási anyagának.

Hazánk legrangosabb dizájnszakmai elismerése a Magyar Formatervezési Díj, amit idén 43. alkalommal adtak át a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium finanszírozásában. Hat díjat ítéltek oda terv, diákmunka, termék és vizuális kommunikáció kategóriában: e két utóbbi pályázati körben két-két díjat szavaztak meg, mivel a zsűri szerint idén különösen erős volt a mezőny. A pályázatok elbírálásakor többek közt az újszerűségre, a versenyképességre, a felhasználóbarát megoldásokra és a fenntarthatóságra helyezték a hangsúlyt. Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár a megnyitón elmondta, a nemzetközi piacon is életképes hazai vállalkozásoknak a szabadalmaztatott technológiákra éppúgy szükségük van, mint a márkaépítésre: a dizájn pedig mindkét területen kulcsfontosságú. Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke szerint a dizájn egy nyelv, amit ember és ember, illetve kultúrák közötti kommunikációra használunk – a gazdasági szereplők is ezen keresztül tudnak egymással szót érteni. Ez a fajta párbeszéd mostani világunkban elengedhetetlen.

– Ha meg tudjuk érteni és meg tudjuk mutatni, hogyan gondolkodunk, ez az összefogásunknak, együttműködésünknek az igazi alapja. Ha pedig képesek vagyunk ezt a fajta összefogást értékké formálni, akkor ezen keresztül a versenyképességen is lehet javítani, társadalmi értéket tudunk előállítani – hangsúlyozta Pomázi Gyula.

Mindez változatos formában, de megjelenik az MFD díjazottjainak munkáiban. Hevesi Annabella Dedas néven innovatív, közforgalmi terekbe szánt bútorcsaládot tervezett, amelynek megalkotásánál fontos szempont volt a fenntarthatóság, a termék hosszú élettartama. A legóhoz hasonlóan több elemből álló, szabadon variálható bútor tervezője a Bauhausból, Victor Vasarely művészetéből, valamint Lantos Ferenc festő-grafikus alkotásaiból inspirálódott. A Fortepan Masters kötet Szilágyi Róza Tekla, Barakonyi Szabolcs, Salát Zalán Péter és Simó György munkája, amelynek alapja a népszerű archívfotó-gyűjtemény, a Fortepan: Barakonyi Szabolcs válogatásával nem a XX. századot felölelő archív fotóanyag dokumentumértékét, hanem a képekben megmutatkozó művészi kvalitást helyezte fókuszba, a rácsodálkozás élményét keresve. Ráadásul a kötet rendhagyó megjelenésének köszönhetően hatalmas képanyag tárul fel a szemlélődő előtt. Az egészségügyben is kiválóan alkalmazható a Remion Design Kft. Head Link nevű kompakt, duálcsatornás EEG- és bőrellenállás-mérő készüléke. A fejpánthoz hasonló eszközön elhelyezett szenzorok az egészségügyi vizsgálatokhoz fontos adatokat küldenek az agyi és keringési tevékenységről – a terv újszerűsége abban áll, hogy univerzális hardverként a jelenlegi EEG-szoftverekkel kompatibilis. A változatos témájú pályázatok között akad egy személyes kedvenc, mégpedig Ujváry Berta munkája, aki Hommage to Rudolf Ujvary címmel szövöttanyag-kollekciót készített: személyes kötődése okán kiválasztott épületeket inspirációs forrásként használta fel, az építészeti formákat különleges textiltervekké, majd szövött anyaggá transzformálva. A kollekció emellett generációkon átívelő családi identitásgondozás, emlékezés és tiszteletadás az alkotó nagyapjának, Ujváry Rudolf építésznek.

Korábban írtuk

A MFD 2022 díjazottjai

A termék kategóriát Nieto Ramón Catmagnet nevű, horgászathoz használt mágneses kioldóeszköze és Laufer Ferenc reliefkályhacsempe-kollekciója nyerte. A terv kategóriában a Remion Design Kft. orvosi eszközét, míg a vizuális kommunikáció kategória díjával a Fortepan Masters kötetet és Boskovitz Oszkár Kadarka betűcsaládját ismerték el. A diák kategóriát a Hommage to Rudolf Ujvary textilkollekció kapta. A Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága különdíját Hevesi Annabella Dedas bútora nyerte, a minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkársága pedig Pataki Katalint díjazta a Talky játékterápiás eszközért. A Magyar Formatervezési Tanács diák és termék kategóriában Sinkovits Zsuzsa Geoform kollekcióját és Égi Marcell If Jewel ékszermárkáját díjazta. A Szellemi Tulajdon Hivatala Lelkes Péter, Papp Zsolt, Bálint Zoltán, Vígh Balázs és Hory Péter audio-video konferenciaeszközét díjazta, a Design Management Díjat a Panyolium gyümölcsfeldolgozó, az Excellence különdíjat a Co & Co Designcommunication Kft.-t kapta, míg az elismerő oklevelet a budafoki Kultikum kortárs művészeti színtér és a Vates ruhamárka vehette át.