Hirdetés

Bár már nem teljesen friss megjelenés, mégis örökzöldként ajánlható Sudlik Máriának, jeles szopránunknak az Opera gondozásában kiadott CD-je. A Magyar Rádióban készült archív felvételek a művésznő legjelentősebb szerepeiből nyújtanak válogatást, Komor Vilmos, Kórodi András, Kovács János és Lukács Ervin vezényletével.

Sudlik Mária pályáját 1967-ben kezdte, egy Monteverdi-műben, a Poppea megkoronázása címszerepében debütált nagy sikerrel. A kritika már ekkor felfigyelt ösztönös tehetségére, kitűnő jellemábrázoló készségére, kifejező vokális produkciójára. Nagy vivőerejű, sokféle árnyalatra képes hangjának köszönhetően repertoárja rendkívül széles skálán mozgott: Mozarttól Verdin és Puccinin át kortárs szerzőkig. Hangja és egyénisége olasz operákra predesztinálta, mégis élete legmeghatározóbb szerepe R. Strauss Rózsalovagjának tábornagynéja lett. 

A lemez nagy részét kitöltő Verdi-blokkban sokszínű, árnyalt megformálásban hallhatjuk Aida, Amelia (Az álarcosbál), Erzsébet (Don Carlos) és Abigél (Nabucco) áriáit. Két Puccini-részlet zárja a CD-t: Tosca imája Sudlik Mária ars poeticájanak is beillik („Vissi d’arte – a művészetnek éltem”), és a Turandot-ária bravúros előadása teszi fel a koronát a gazdag életműre.