A G3 néven együtt muzsikáló három gitáros ötlete az olasz származású, amerikai Satrianitól származik. A világhírű zenész 1996-ban inkább a hangszer népszerűsítését remélte ettől, mint a vele időről időre változó társaság személyes boldogulását, hiszen a közösködést megelőzően már valamennyien nevet szereztek maguknak. Satriani szakmai célja, hogy a G3 az egyéniség kifejlesztésére ösztönözzön, hiszen meghívott vendégei is ezért emelkedhettek ki a kiváló gitárosok tömegéből.

Ezt az egyediséget jellemezheti az improvizációs készség, az ujjak gyorsasága, a szinte akrobatikus kézügyességet igénylő skála, esetünkben mégis a zeneiség a legfontosabb, ami sokkal többet jelent a pusztán technikai tudásnál.

Ez a képesség Steve Morse egész eddigi pályafutását végigkíséri. Halottaiból támasztotta fel a Kansas együttest, majd 1994-ben meghívást kapott a Deep Purple-től, ahol Ritchie Blackmore-t kellett helyettesítenie. Bár a zenekar rajongói elsősorban a távozó gitáros stílusát várták tőle, ő jó érzékkel inkább saját utat választva segíti mind a mai napig a csapat túlélését. Otthonosan mozog a rock, country, funk, jazz, klasszikus zene világában, a Guitar Player magazin öt éven keresztül a legjobb gitárossá választotta. Eddig negyvenhét albumon játszott.

A világ egyik legrangosabb zeneiskolájában, a bostoni Berklee College of Music-ban diplomázott Steve Vai először Frank Zappa zenekarában tűnt fel, de legnagyobb népszerűségét a David Coverdale’s Whitesnake tagjaként szerezte. Grammy-díjas szólista. Saját tervezésű héthúros hangszeren játszik, ám olykor két-, sőt háromnyakú gitárral is fellép. Meditálásra, elmélyülésre hajlamos, amit ekként magyaráz: „A legfontosabb dolog az életemben, a lelki egyensúly elérése, mert minden abból ered.” Életfelfogása legjellegzetesebben a For The Love Of God című szerzeményében jelenik meg. Szabad idejében méhészkedik, mézeladásból származó bevételét a Make A Noise Alapítványnak adja, amely fiatal tehetségek hangszervásárlását és zenei tanulmányait segíti.

A G3 atyja és ötletgazdája Joe Satriani, gitártanárként kezdte, az ő tanítványa volt Steve Vai is. Játszott Mick Jagger kísérőjeként annak első szólókörútján, valamint a Deep Purple-ben, mielőtt Steve Morse-t szerződtették.

Augusztus 1-jén, a budapesti Arénában fellépő három muzsikus pályafutása tehát többször is keresztezte egymást. Ezúttal saját kísérőikkel adnak egyenként negyvenöt perces műsorokat, amire Satriani, Vai és Morse közös örömzenéje teszi fel a koronát.

Szakács Gábor