Az ajkai Mangó Étterem séfje, Nótár László és segítője, Hosszú Ivett által megalkotott fogás nyerte el a Magyarország Étele 2018 címet az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete által szervezett melegkonyhai szakácsversenyen.A Mintha anyám főztje volna néven induló győztes csapat makói hagymás velővel töltött paprikamártásos szűzlabdát készített hajdinaropogóssal, s ezt Belfegor fantázianéven kínálták.

A múlt hét végén a Budapesti Gazdasági Egyetem tankonyháján első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal megrendezett szakácsverseny célja az éttermi kultúra továbbfejlesztése, a hazai és minőségi alapanyagokra koncentráló magyar gasztronómia hagyományalapú, identitáserősítő, a hazai termelőket is segítő megújítása.

– A mindennapok árban is hozzáférhető magyar éttermi kultúrájának kialakítását céloztuk meg, arra törekszünk, hogy olyan identitásképző gasztronómiát teremtsünk széles körben, ami hangsúlyosan épít a hagyományainkra, és amit átlagos fölszereltségű konyhákon is sikerrel meg lehet valósítani. Nem a hamut akarjuk őrizni, hanem a parazsat továbbadni, megőrizve megújítani, olyan ételeket megalkotva, amelyek be tudnak épülni a mindennapjainkba. Innovatív és népszerű ételek benevezését kértük adagonként nettó 1500 forintos ráfordítással, megjelenítve a magyar hagyományokat. Ennek érdekében minden évben kötelezően felhasználandóvá teszünk két sajátos alapanyagot – mondta korábban a Demokratának Asztalos László, a versenyt szervező Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, az Oldalas szakmai magazin főszerkesztője.

A döntőben 12 csapat mérte össze tudását és kreativitását, az újságírók szavazataival megállapított sajtó-különdíjat Balázs Gergő és Kasuba László Gulyáságyú fantázianevű csapata kapta Disznóságok evolúciója huszárosan elnevezésű ételkompozíciójukért.

A szervező Magyar Konyhafőnökök Egyesülete várja azon szállodák és vendéglátóhelyek jelentkezését, amelyek a vállalkozáshoz való csatlakozásukkal növelnék forgalmukat, segítve a győztes étel elterjesztését a melegkonyhás éttermekben, ugyanakkor vállalva annak folyamatos minőségi ellenőrzését. A tervek szerint Magyarországon minden egyes adagot kis zászlócskával szolgálnak majd fel, ezen helyet kap egy egyedi azonosító, amelyet bárki ellenőrizhet a www.magyarorszagetele.hu világhálós oldalon, segítve ezzel annak megállapítását, hogy a vendég a rendszerben valóban részt vevő étteremben, eredeti, minőségi ételt kap-e.

A Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a magyar gasztronómia megújítását népszerűsítő látványos szakácsfelvonulást is tervez a közeljövőben.