Augusztus 18. és 20. között, 37. alkalommal rendezték meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét a budai Vár polgárvárosi részén, közel ezer hazai és külföldi kézműves részvételével: az érdeklődők nem csak megcsodálhatták a népművészeti alkotásokat, hanem a látványműhelyekben ki is próbálhatták a számukra érdekes mesterségeket.

Hirdetés

A rendezvény idei díszvendége Csehország volt, míg a Petőfi-emlékévhez kapcsolódva, „Befordultam a konyhára…” címmel a népi parasztkonyha kellékei kerültek a fókuszba. Olyan konyhai eszközöket mutattak be a mesterek, amelyek a mai, modern konyhának is hasznos tartozékai lehetnek, mint például fazekas termékek, sütő- és főzőedények, lakás- és konyhatextilek, tárolóedények, valamint vesszőből, csuhéból, gyékényből készült használati tárgyak.

Mivel idén 20 éve csatlakozott Magyarország az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Egyezményhez, ezért a rendezvényen reflektorfénybe kerültek az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség nemzeti és reprezentatív listájára is felkerült mesterségek, így bemutatkozhatott többek közt a kalocsai, matyó és sárközi kézműveshagyomány, a mohácsi busók, a kékfestés és a tojásírás élő hagyománya, a höveji csipke, a szegedi papucs és az úri hímzés.

Korábban írtuk