Március 11-én és 12-én rendezi meg a Fonó Budai Zeneház a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonját, ahol a legnevesebb hazai mesterek mutatják be míves instrumentumaikat. 
Idén tizenhárom hazai hegedűkészítő mester állítja ki mesterhangszereit a Fonóban, amelyeket kézbe lehet venni, ki lehet próbálni, a készítőkkel pedig beszélgetni is lehet egy pohár bor mellett. A szalon vendége lesz Draskóczy Gábor VSA dupla aranyérmes, világhírű hegedűkészítő mester Londonból.

– A hegedűkészítő mesterek szakmai kiállítását hatodik alkalommal rendezzük meg a Fonó Budai Zeneházban: ez egy különleges alkalom, a klasszikus vonóshangszerek szakmai megmutatkozására ugyanis korábban nemigen volt lehetőség. Minden mester a kiállítást megelőző évben készült hangszerével jelentkezik a seregszemlére, így a szakma és a közönség is a legújabb és a legjobb instrumentumokkal találkozhat. Pontosan úgy, mint a borászok, akik a legjobb borukat viszik a borkóstolásra – mondja a program ötletgazdája, Thököly-Faragó Márton, aki szerint a tökéletes hangszer megalkotásához elengedhetetlen a különböző részletek alapos kidolgozása: a hegedűkészítő mester az emberi érzékeket maximálisan igyekszik kielégíteni, miközben a kiállított hangszerek mind egyedi munkák, a készítő mesterek sajátos vonásait hordozzák magukon. 

– A legmagasabb minőséget tartjuk szem előtt, e hozzáállás nélkülözhetetlen a magyar hegedűkészítés felvirágoztatásához – magyarázza a fiatal mester, aki elmondja azt is, újra be kell emelni a köztudatba: ahogyan létezik kiváló minőség magyar borkultúra, éppúgy létezik világszínvonalú hazai hangszerkészítés is. 

Az idei kiállító hegedűkészítők: Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Faragó-Thököly Márton, Ficsor Gergely, Gollob Balázs, Guminár Tamás, Héjja János, Holló Bence, Kemény Zsombor, Lakatos László, Nagy András, Popara Nikola, Székely Márton. A vonókészítőket Etzler Bernd képviseli, míg a tokkészítő mestereket Vámos Tibor. 

A kiállítás március 11-én 16 órától látogatható, a nyitónapon, 18 órától szalonbeszélgetésen boncolgatja a hegedűk titkát Becze Szilvia vezetésével Draskóczy Gábor és Kelemen Barnabás, majd a 19:30-kor kezdődő esti koncerten a klasszikus és a népzene találkozik a két művész előadásában: Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész és szintén Kossuth-díjas népzenész kollégája, Vizeli Balázs áll a színpadon. 

A hangszerkiállítás vasárnap 14 és 18 óra között nyitva tart, 16 órakor a Hodinka Vonósnégyes koncertje lesz hallható. A teljes vasárnapi program ingyenesen látogatható, a szombati koncertprogramra jegyet kell váltani.

Szentei Anna