Elkészítés 8-10 főre: 1 kg hámozott burgonyát megfőzünk, áttörjük és ha kihűlt, hozzákeverünk egy evőkanál zsírt, 60 dkg lisztet, két tojást és sót, majd összegyúrjuk. (Közben 1 kg darálthúsból pörköltet készítünk, s a pörkölt levét leszűrjük.) A kész tésztát fél cm vastagságúra kinyújtjuk, kockára vágjuk. A kockákba egy-egy csapott evőkanál pörköltet teszünk. A kocka sarkait összefogjuk, gombócot gyúrunk belőle, és sós vízben kifőzzük azokat. Ha feljön a gombóc a víz tetejére, leszűrjük, majd kevés zsíradékban megforgatjuk. Ezzel kész a magyar gombóc. Hozzá öntetet készítünk: 20 dkg lisztet szárazon megpirítunk, majd vízzel felengedünk. Hozzáadunk 4 dl tejfölt, őrölt borsot, sót, őrölt köményt és fokhagymát, és hozzáöntjük a már leszűrt pörkölt levét is. Ehhez adunk mintegy 60-70 dkg apróra vágott gombát. Megfőzzük és kész az öntet. A gombócokat ezzel az öntettel locsolva tálaljuk, petrezselyem zöldjével megszórva. A jó fröccs elmegy hozzá!

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!