Négy főre: 20 dkg szalonnát zsírjára pirítunk, hozzáadunk 5 fej felaprózott vörös- és 1 fej fokhagymát. Meghintjük csipetnyi piros paprikával. Mielőtt megkeseredne, a 3/4-ét kiszedjük, félretesszük. A bográcsban maradt hagymás zsírhoz adjuk az előző este beáztatott 50 dkg babot vízzel, hogy ellepje. Ha felforrt, beleteszünk 25 dkg füstölt húst (sonka, csülök, köröm, oldalas), babérlevelet és borsot. Amíg fő, készülhet a csipetke: 25 dkg lisztet összegyúrunk 1 tojással, kevés vízzel, sóval. Kemény tésztát gyúrunk, kinyújtjuk 5 mm-re. Egy abroszra csipkedjük. A levesbe teszünk 20 dkg sárga- és 15 dkg fehérrépát, 2 db paradicsomot. Ha puhára főttek, kiszedjük őket a húsokkal és felkockázzuk. A csipetkével visszaöntjük a levesbe. Ha a tészta kész, szűrőkanállal a leves sűrűjének kétharmadát egy tepsibe szedjük és a félretett hagymás zsírral öntözzük. (A csipetke besűríti a levest.) Az étel többszöri melegítés után megszárad és serpenyőben ropogósra pirítható.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!