Igaz, ez utóbbiak többségét a kollektív emlékezet hamar felejti, ragyogásuk idején mégis százezrek gondolataiba, érzelmi világába férkőznek be, s adnak mintát értékrendből, pontosan olyat, amilyet a sztárcsinálók akarnak. Vannak azonban olyan emberek is, akiket a „megcsinált” sztárok élete hidegen hagy. Közülük sokan olyan sztárokért rajonganak, akik különleges adottságaik vagy tetteik révén maradandót alkotnak a művészet, a tudomány, a sport vagy éppen a történelem színpadán. A sztár – mint tudjuk – csillagot jelent, amiből van a mi népünknek annyi, hogy nem szükséges azt gyártani. Csak legyen meg a képességünk a valódi csillagok és az álcsillagok megkülönböztetésére!

Összedolgozunk 60 dkg lisztet, 7 dkg cukrot, 4 g szódabikarbónát, 1 tojást, 50 dkg mézet, fél csomag mézeskalács-fűszerkeveréket, 10 dkg felaprózott aszalt barackot és 10 dkg felaprózott aszalt szilvát úgy, hogy azt vízzel hígítva lágy tésztát kapjunk. Mintegy 1-2 óra pihentetés után lisztezett deszkán kinyújtjuk 5 mm vastagságúra és belőle csillag alakú tésztákat szaggatunk. A tepsit sütőpapírral béleljük, a csillagokat beléhelyezzük, felvert tojással megkenjük és „pirosra” sütjük. Ha kész puncsmázzal megkenjük és tetejükre egy-egy magozott meggybefőttet helyezünk.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!