Ha tehát a fenti állítás igaz, jó lenne tudatosítani az érintett országok lakosságában, mert erre a kapcsolatok legszélesebb hálózata épülhet, akár tudományos, kulturális, gazdasági vagy politikai alapon! Mi mindenesetre reagálunk a professzor úr állítására és az évtizedekig Magyarországon, de immár Bajorországban élő Christine Prottengeier hozzánk elküldött receptjét adjuk közre, a magyar–bajor rokonság jegyében.

10 főre: 1 kg finomra darált sertés vagy marhahúst sóval, borssal, mustárral és csipetnyi kurkumával, 1 finomra vágott hagymával, 2 fokhagymával, 1 tojással összekeverünk és tojás nagyságú gombócokat készítünk. Közben fazékban vizet forralunk, beleteszünk 2 ek. mustárt, 2 babérlevelet, 2 ek kapribogyót, majd a húsgombócokat. Nem forraljuk tovább, csak lassú tűzön hőkezeljük háromnegyed órán keresztül, csak annyi vízben, hogy éppen ellepje a gombócokat. Aztán kivesszük a kész gombócokat. Behabarunk fél dl tejfölt 2-3 ek. liszttel, amit a gombócos húslébe csomómentesen lassan belekeverünk, hogy sárgás, enyhén savanykás sürűjét kapjunk. Hozzá főtt rizst, vagy sós vízben főtt burgonyát adjunk köretnek, apróra vágott petrezselyemmel.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!