Elkészítés 10-12 főre

Először avargyöketet készítünk: 20 g gyömbér, 20 g lilahagyma, 20 g fokhagyma, 10 g sárgarépa, 10 g cékla, 4 g citromhéj és citromlé, 4 g bazsalikom, 4 g koriandermag, 4 g bors, 1 g szerecsendió, 1g fahéj, 1g szegfűszeg, 1g csillagánizs, 1g só felhasználásával.

Az összetevőket enyhén pároljuk és kőmozsárban péppé zúzzuk. Ha a gyöket kész, 3 kg szürkemarha bélszínt csíkokra vágunk, sózunk, borsozunk és kevés zsíron kisütünk. Zsírjában csillagánizsos avar-áldos gyöketes mártást készítünk a már kész gyöketből, valamint 2 fej fokhagymából, 4 ek. csillagánizsból, 4 ek. korianderből, 4 ek. borsból, 4 ek. citromléből, 6 dl vörösborból, 4 ek. reszelt citromhéjból és 4 dl tejfölből. A hagyományos módon elkészített 1 kg tarhonyát kapros tejföllel (8 ek. kapor és 6 dl tejföl) összekeverünk. Ráhelyezzük a bélszínt, majd meglocsoljuk az avar-gyöketes mártással.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!