Később harcol az ország védelméért, és többször megsebesül. A Vértes-hegységi harcokban tanúsított vitézségéért magas kitüntetésben részesül. A háború végeztével Szovjet fogságba esik, és csak 1947-ben tér haza. Nyugdíjazásáig díszítőfestő-restaurátorként dolgozik. Rehabilitálják 1993-ban. Alapító tagja a Magyar Huszár és Lovas Hagyományőrző Társaságnak, tiszteletbeli tagja a Magyar Hagyományőr Világszövetségnek és a Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesületnek is. A Vitézi Rend 2010-ben felveszi tagjai sorába, majd 2011-ben megkapja a Honvédelemért kitüntetést. A mindvégig huszárként érző Bolváry József a Szent Margit kórházban adja át lelkét a Teremtőnek, ott, ahol 94 évvel korábban megszületik. „Az ősi Kárpát őrzi álmát” – nem lovagolt el nyomtalanul. Emlékére ajánljuk heti receptünket.

Elkészítés 8 személyre: Mintegy 80 dkg megmosott marhalábszárat 3 darabra vágunk, 40 dkg füstölt lóhúst és 60 dkg marhacsontot 3 l vízzel felöntünk, felforraljuk, első habját kanállal leszedjük, majd hozzáadunk 1 fej vöröshagymát, 4 gerezd fokhagymát, piciny cseresznyepaprikát, 12 szem borsot, 1 kk sáfrányt és sót. Lassú tűzön fél órát főzzük, majd hozzáadunk hasábokra vágott 30 dkg kelkáposztát, 80 dkg vegyes leveszöldséget, 1 csokor egészben hagyott petrezselymet, 1 zöldpaprikát, 1 paradicsomot. Gyenge tűzön, fedő alatt puhára főzzük ezeket. Ha kész a leves tetejéről leszedjük a zsiradékot. Közben 20 dkg finommetéltet főzünk sós vízben. A húsokat különszedve, a finommetélttel tálaljuk a levest.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!