Elkészítés 8-10 főre

Tokány: Csíkokra vágott füstölt szalonnát (50 dkg) pirítunk. Rajta 6-7 db felaprózott vöröshagymát üvegesre fonnyasztunk, hozzá 3-3 db szeletelt paradicsomot és t. v. paprikát és 1-2 db zöldpaprikát adunk. 1 kiló felcsíkozott sertéslapockát, fokhagymát, sót és borsot rakunk hozzá. Felöntjük kevés vízzel, és lassú tűzön főzzük. Az utolsó fázisban megy hozzá a fél kiló vargánya, majd 3 deci tejfölbe egy evőkanál lisztet habarunk és a kész tokányba öntjük. Egyet még rottyanhat!

Krumpligaluska: Burgonyát (7-8 db) lereszelünk, 2 tojás, liszt (amennyit felvesz), petrezselyem (1-2 evőkanál) és só hozzáadásával galuska állagú tésztát készítünk, melyet sós vízben kifőzünk, s a leszűrt tésztát némi sertészsírral locsoljuk.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!