Nepomuki Szent János életéből és halálából érthető, hogy különböző társulatok mellett főleg vízenjárók választották pártfogójuknak. Szobrát szerte Európában megtaláljuk a házak homlokzati fülkéjében, útfélen, kutak, hidak mellett, kompok tövében, vízjárta helyek szélén. Baja városában napjainkig virágzik a Jánoska-eresztés. Az ünnepen a szent szobrát a kompra viszik és valóságos vízikörmenetet rendeznek tiszteletére.

Isten éltesse

Jánosokat és Botondokat (16-a); Paszkálokat (17-e); Erikákat és Alexandrákat (18-a); Ivókat és Milánokat (19-e); Bernátokat és Felíciákat (20-a); Szilárdokat és Tibádokat (21-e).

Vallási ünnepek

Nepomuki Szent János (16-a); Erdélyben és Felvidéken Urunk mennybemenetele (16-a); az anyaországban Urunk mennybemenetele (20-a); Sziénai Bernát (20-a).

Égitestek mozgása

Az éltető Nap 5 óra 06 perckor kel és 20 óra 15 perckor bukik a horizont alá. A Hold 2 óra 22 perckor jön föl és 15 óra 57 perckor nyugszik. A Vénusz láthatósága 15-e után romlik, a Mars tovább halványodik, a Jupiter nem figyelhető meg a Nap fényétől. A Szaturnusz az éjszaka első felében, az Uránusz kora hajnalban látható. A hó 20-án új holdfázis áll be.

Népi időjóslás

„Nyesd le a vadsarjat, / Öntözgesd az ágyást, / Almánál-körténél kezd a szemző oltást. / Megkapáld a szőlőt első virágzásig, / Karózd fel a babot, mert majd fölburjánzik.” (Májusi csíziók)

(hankó)