Ugyancsak szegedi néphit szerint bármilyen szárazság van, Illés napján esni fog az eső. Ha az eső mellett mennydörög is, akkor a földön kell hemperegni hátfájás ellen. Göcsejben égiháború idején azt mondják, hogy „Illés csatázik, hajigálódik”.

Házasságszerző nap is Illés ünnepe. A hétfalusi evangélikus csángók párkereső mulatságot tartanak Illéskor.

Mária Magdolna a keresztény legendairodalomban, művészetben és vallásos néphitben a bűnbánat megtestesítője már a középkortól kezdve. A néphit szerint Mária Magdolna napján a kislányok hajából levágnak egy kis darabkát, hogy ezután még hosszabbra nőjön. Ozsdola búcsúünnepe Mária Magdolna napja.

Isten éltesse

Endréket, Elekeket (17-e); Hedvigeket, Frigyeseket, Milánokat (18-a); Emíliákat, Stellákat (19-e); Illéseket, Daniellákat, Lőrinceket (21-e); Mária Magdolnákat, Magdalénákat (22-e); Brigittákat és Lenkéket (23-a).

Vallási ünnepek

Árpád-házi Szent Hedvig (18-a); Illés próféta (20-a); Brindisi Lőrinc (21-e); Mária Magdolna (22-e).

Égitestek mozgása

A Nap 17-én 5 óra 04 perckor kel, 20 óra 35 perckor lenyugszik. A Hold 3 óra 25 perckor látható és 19 óra 11 perckor elvonul; 19-én újhold fázisba kerül. A Vénusz láthatósága a hónap második felében javul, a Mars nem jól látható, a Jupiter kora hajnalban vizsgálható a Bika csillagképben. A Szaturnusz már nem mutatja magát, az Uránusz az éjszaka második felében figyelhető meg.

Népi időjóslás

Illés napján eső lesz, bármilyen szárazság volt előtte. Mennydörgéskor hemperegni kell a földön, akkor elmúlik a hátfájás. Zalában úgy tartják, hogy a kánikula Mária Magdolnával jön be és Bertalannal távozik.

(hankó)