A páli fordulatnak nagy jelentősége, hogy az addig csak a zsidók között történő térítés mellett Pál a pogányok misszionáriusa lett. Ünnepén az időjárást figyelik a gazdák, mivel abból következtetnek az évi termésre. A jó idő jó termést jelent, a köd a jószág pusztulását, a szélvihar háborút jósol.

Vallási ünnepek

Római katolikus: Szent Pál megtérése (25-e) Görög katolikus: Három főpap (30-a) Ortodox: Három szent főpap (Nagy Szent Vazul, Szent Gergely, Aranyszájú Szent János (30-a).

Isten éltesse

Ferenceket (24-e); a Pálokat (25-e); a Tamásokat (28-a) és az Adélokat (29-e).

Égitestek mozgása

Napkelte 24-én 7 óra 20 perckor, napnyugta 16 óra 32 perckor; 30-án már 7 óra 13 perckor jön föl a Nap és 16 óra 41 perckor nyugszik. A Hold vékony sarlója újhold fázisban van, 24-én 7 óra 31 perckor kel és 18 óra 14 perckor nyugszik. A Merkúr a hónap közepétől nem látható. A Vénusz magasan a délnyugati látóhatár fölött ragyog, a Mars késő este kel, jól megfigyelhető. A Jupiter feltűnő az éjszakai délnyugati égen, éjfél után nyugszik.

Népi időjóslás

Ha Pálkor tiszta, napfényes az idő, bő termés várható. Ha ködös napra virradunk, ember és állat járványoktól félhet. Szeged környékén a libák fenekét piszkálják meg, hogy jól tojjanak.

(hankó)