A vetési idő négy hetében valaha tilos volt a dohányzás. Göcsejben a gazda a vetésnapon lábat mosott és tiszta fehérmenüt vett. Imre herceg nevelőjének, Szent Gellértnek ünnepe 24-e. István király halála után, 1046-ban a legenda szerint kocsistul lelökték a Gellért-hegyről pogány lázadók. A hegy lábánál több forrás tört föl, amelyek gyógyhatásúak. A pálosok a hegy belsejébe építették a kedvelt Szikla-templomot.

Isten éltesse

Zsófiákat, Lamberteket (17-e), Diánákat (18-a), Szabolcsokat, Wilhelminákat (19-e), Friderikákat, Filippeket (20-a), Mátékat, Jónásokat (21-e), Móricokat (22-e), Teklákat, Líviákat (23-a)

Vallási ünnepek

Koreai vértanúk (20-a), Máté apostol (21-e), Pietrelcinai Pio atya (23-a), Gellért püspök (24-e)

Csillagos égbolt

A Nap 17-én 6 óra 23 perckor kel és 18 óra 52 perckor nyugszik. A telődő Hold 17 óra 32 perckor jön föl és 3 óra 51 perckor nyugszik. Telehold ragyog ránk 19-én, majd 22-én 20 óra 44 perckor beáll az őszi napéjegyenlőség. Ettől kezdve rövidebbek a nappalok, mint az éjszakák. A Merkúr megfigyelésre kedvezőtlen, a Vénusz jól látható, a Mars hajnalban kereshető, a Jupiter az éjszaka második felében feltűnő, a Szaturnusz este nyugszik, de még kereshető, az Uránusz az éjszaka nagy részében látható.

Népi hiedelmek

Máté napon szántási tilalom van, különben a gaz fölveri a vetést. Istensegíts székelyei födetlen fővel vetnek. Andrásfalván fohásszal kezdik és fejezik be a vetést. Ma is élő hiedelem, hogy a Gellért-hegy belsejében találkoznak a boszorkányok.

Hankó Ildikó