Szép legendái közül ismertebb, amikor a Gubbio nevű olasz falut prédikációval mentette meg egy vérengző farkastól. A madarakhoz is beszélt, akik csöndben figyelték. Naphimnuszában a természet csodáit magasztalja. Göcsejben Ferenc vetéskezdő nap, másutt szüretkezdő. Rózsafüzér Királynője – 7-e – régen Olvasós Boldogasszony néven szerepelt.

Isten éltesse

Remigeket, Petrákat, Örsöket (2.), Helgákat (3.), Arankákat, Hajnalkákat (4.), Aurélokat, Attilákat (5.), Brúnókat, Renátákat (6.), Amáliákat (7.)

Vallási ünnepek

Lisieux-i Teréz (1.), Őrangyalok (2.), Assisi Ferenc (4.), Rózsafüzér Királynője (7.)

Csillagos égbolt

Az ősz első napján a Nap 6 óra 42 perckor kel és 18 óra 23 perckor nyugszik. A Hold egyre fogy, 2 óra 47 perckor jön föl és 16 óra 28 perckor bukik alá. Újhold a Szűz csillagképben 5-én látható. A Merkúr megfigyelhetőségére november 8-ra kell várni, a Vénusz egyre magasabban ragyog, a Mars éjfél után kel és hajnalig látható, a Jupiter ugyancsak éjfél előtt kel és az éjszaka második felében látható. Az Io és az Európa holdak árnyéka 5-én egyszerre látható a Jupiter korongján. A Szaturnusz a hónap legelején még kereshető, az Uránusz 3-án szembenállásban van a Nappal.

Népi hiedelmek

Szent Ferenc napján durrogtatni kell a szőlőhegyen, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.

Hankó Ildikó