A Székelyföldön, a futásfalvi templom búcsúja ekkor van. Közismert, hogy Sarlós Boldogasszony napján – július 2-án – is tartanak búcsút Futásfalván, ahova a csángómagyarok is elmennek. Talán régebbi búcsújáró hely, mint a csíksomlyói.

András apostol a szkíták hittérítője volt. A hagyomány szerint hitéért X alakú keresztre feszítették föl, ez az „andráskereszt”. Ünnepe kiváló időszak házasságjóslásra. A lányok férfi fehérneműt tesznek a párnájuk alá, hogy megálmodják, ki lesz a férjük. Elterjedt szokás az ólomöntés. A felolvasztott ólmot hideg vízbe öntve az különböző formákká dermed; ebből jósolnak a jövendőbelire, főleg a foglalkozására.

A polgári év utolsó, az egyházi év első hónapja. December a Télelő hónap székely nevén Álom hava, régi magyar nevén Karácsony hava. Csillagászok szerint a Bak hava, mivel a Nap ekkor lép át a Bak állatöv jegyébe. A téli napfordulóval – 21-ével – beköszönt a tél. Szép, napsütéses idő várható, de hideg, mert éppen 21-én lesz telihold is.

A kis-ázsiai Myra város püspökének – Szent Miklósnak – ünnepe december 6-a. A IV. században élt szent a keleti egyházak máig legtiszteltebb alakja. Jövetelének főleg a gyerekek örülnek, mert a Mikulás ajándékot tesz az ablakba tett cipőkbe. Jótékonykodása korabeli legendájából következik. Nevét az újkori keresztényüldözés idején Télapóra változtatták, aki egy más, tőlünk idegen kultúra szereplője.

A Székelyföldön Bereck és Altorja búcsúünnepe. Bereck nevét Szent Márton püspök diakónusáról kapta, akit deákul Brictiusnak neveztek.

(hankó)