Balázs püspök ünnepe február 3-a; ezen a napon szolgáltatják ki a Balázs-áldást. Torokbajoktól és egyéb betegségektől védi meg a hívőket. A Balázs-napi almaszentelés hazai szokás. Füstjével torokbajokat gyógyítanak. Régi hagyomány a balázsjárás, amikor diákok gyűjtenek pénzt iskolájuknak. Most sem ártana felújítani ezt az ősi szokást.

Ágota-nap – 5-én – a középkor óta ismert szent oltalmát tűz ellen kérik. Dorottya szűz vértanú, tisztelete elterjedt egész Magyarországon. Az iskoladrámák hatására alakult ki és virágzik a sárosi Dorottya-játék. Dorottya-napon farsangi bálokat rendeznek, és a pártában maradó lányokat kigúnyolják.

Csillagos égbolt

A február érdekes hónap, a fagyos napokat már elűzi a tavasz enyhe lehellete. A Nap február első napján 7 óra 10 perckor kel és csak 16 óra 45 perckor nyugszik. A Hold 6 óra 03 perckor kel és 15 óra 16 perckor nyugszik: Balázs-napkor újholdat köszönthetünk, 18-án telehold ragyog ránk. A Vénusz tündöklik a hajnali égen, a Jupiter feltűnően fényes, az esti délnyugati ég alján látható. A Merkúr 25-én felső együttállásban lesz a Nappal, a Mars 4-én, a Neptunusz 17-én kerül együttállásba központi csillagunkkal. A kínai 4748. év kezdete február 3-a, így erre a hónapra is esik egy újév. Egyébként a 4748. év a nyúl éve lesz.

Zöldpatika

A medvehagyma (Allium ursinum) divatos új gyógynövény, főleg tavasszal. Gazdagon nő nedves, árnyas erdők alján. Gumóit már most árulják, elültetik, és a leveleit április-májusban gyűjtik. A téli álmot alvó medvék ébredéskor ezt legelik frissítőként. Több névvel illetik a népi gyógyászatban: sásihagyma, vadfokhagyma, kígyóhagyma és mások. Frissen szedve salátaként kiváló vértisztító, vérképző, fokozza az étvágyat, vérnyomás- és vérzsírcsökkentő, tisztítja a vesét, fokozza az emlékezőtehetséget. Szinte minden ételbe belekomponálható. A Mecsekben – ahol tömegesen terem – nektárjából sötétbarna méz lesz, ami igazi hungarikum. Extra-olivaolajba téve kiváló fűszerolajat kapunk, amit többféle salátához és ételhez használhatunk.

(hankó)