Régebben az alföldi nép ajkán „kisbűt”, „adventbűt” néven is szerepelt ez a négy hét, ez idő alatt tartózkodtak a zajos mulatságoktól, amit csak a disznótorok enyhítettek egy kissé.

Advent kezdetét éjféli harangszó jelezte. Meghitt hangulatát a hajnali misék, a roráték adják; néhány vidéken angyali mise néven emlegetik. Az adventi időszak alatt szerveződtek a kántáló, betlehemező, ostyahordó és a karácsonyi játékokat előadó csoportok.

Hangulatát az adventi koszorú készítése és a rajta lévő négy gyertya meggyújtása varázsolja ünneppé. A négy gyertyának üzenete van: Krisztus négyféle eljövetelét jelképezi. III. Ince pápa értelmezése szerint Krisztus megjelenik a test felhőjében, a kegyelem harmatában, a halál tusájában és az ítélet tüzében.

Az adventi koszorút bármilyen jól hajlítható ágból készíthetjük. A koszorú az örökkévalóságot szimbolizálja. Erre kerül négy gyertya, három egyszínű és egy különbözik a többitől. A gyertyák közé színes bogyókat, száraz virágot, apró díszeket tehetünk. Szinte minden évben más színű koszorú a „divat”.

Elhelyezése a lakás berendezésétől függ. Régi szokás szerint a nappali szoba asztalának közepére teszik, hiszen a család itt tartózkodik a legtöbbet. Gyakran fölakasztják a mennyezetre, de más alkalmas hely is kereshető számára.

Az adventi időszak minden vasárnapján meggyújtanak egy gyertyát, és mire az utolsó láng is fellobban, megszületik a fény, a világ világossága.

(hankó)